Skip to main content

Τσεχία: Σοκ μετά το μακελειό στην Πράγα - Κηρύχθηκε εθνικό πένθος το Σάββατο

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους για το χθεσινό μακελειό σε πανεπιστήμιο της Πράγας κατά το οποίο ένοπλος σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε επιπλέον 24. Ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τη «μεγάλη θλίψη» και τον «ανήμπορο θυμό» του.

Ο ένοπλος, ο οποίος έπεσε και εκείνος νεκρός κατά την επίθεση, πιστεύεται ότι σκότωσε επίσης τον πατέρα του και μπορεί να συνδέεται με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

Το αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, σκορπίζοντας τον θάνατο, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές προσπαθούσαν να βρουν μέρος να κρυφτούν.

Τα δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να κρέμονται μια εξωτερική προεξοχή στα παράθυρα. Ακούγονται και πυροβολισμοί.

Το προφίλ του δράστη και το χρονικό της επίθεσης

Η αστυνομία λέει ότι ο ένοπλος ήταν 24χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο και δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο, αν και προσθέτει ότι βρέθηκε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο» στο σπίτι του. Είχε αγοράσει όλα τα όπλα και τα πυρομαχικά με νόμιμο τρόπο.

Πριν από τους πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία είχε λάβει μια αναφορά ότι ο ύποπτος κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει. Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό κτίριο όπου ο ένοπλος αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά λίγο αργότερα κλήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της σχολής που ήταν κοντά.

Από τα 25 άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς, τα 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι κανένας αστυνομικός δεν τραυματίστηκε.

Σε δήλωσή του, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα είπε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή την φρικτή πράξη. Είναι δύσκολο να βρεις λόγια για να εκφράσεις την καταδίκη από τη μια και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που νιώθει ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα».

Ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα είναι ημέρα πένθους, προσθέτοντας ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια και ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι.

Αντέγραψε αιματηρό επεισόδιο στη Ρωσία;

Το κίνητρο του πυροβολισμού είναι ακόμη ασαφές. Η αστυνομία είπε ότι είχε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίθεση ήταν εμπνευσμένη από ένα παρόμοιο περιστατικό στη Ρωσία, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπαν ότι ο ένοπλος ήταν επίσης ύποπτος για τη δολοφονία ενός νεαρού άνδρα και της δύο μηνών κόρης του που βρέθηκαν νεκροί σε ένα δάσος στα περίχωρα της Πράγας στις 15 Δεκεμβρίου.