Skip to main content

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Η τελετή των Θεοφανίων σε διάφορες περιοχές της χώρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί, στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

Διαβάστε ακόμη: Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Ο 21χρονος Στέργιος Παγωνίδης έπιασε τον Τίμιο Σταυρό (φωτο+vid)

"Είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία η ημέρα του Αγιασμού των υδάτων" είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης. "Οι Ελληνες απανταχού γιορτάζουν με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία στην ακτοπλοΐα στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και στους Ελληνες ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες" τόνισε ο κ.Στυλιανίδης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής "θα είναι πάντα δίπλα τους για να λύνει τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο". "Οχι πολλά λόγια αλλά πράξεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής 'Α Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος που εκπροσώπησε τη βουλή είπε ότι σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για την ορθοδοξία, τους ναυτικούς και τον Πειραιά ενώ ευχήθηκε γαλήνιες θάλασσες σε όλους του ναυτικούς και καλή φώτιση σε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου ευχήθηκε χρόνια πολλά στους ναυτικούς και σε όλη την Ελλάδα. "Το σημερινό φως το φως της αγάπης το φως της αλήθειας το φως της ευθυκρισίας να πλημμυρίσει τις καρδιές μας αλλά και τα μυαλά μας" ανέφερε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Β Πειραιά Νίνα Κασιμάτη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τη μεγάλη ημέρα των φώτων. Είπε ότι εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κασελάκη εύχεται υγεία και δύναμη σε όλο τον ελληνισμό και σε κάθε άνθρωπο αλλά και "καλή φώτιση στους ιθύνοντες για τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα που βάλλονται". "Να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί και αυτή τη χρονιά" πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φέτος όπως κάθε χρόνιά ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της χώρας τον Πειραιά

Ο κ.Μώραλης ευχαρίστησε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες και σε όλους τους Πειραιώτες. Λόγω της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε ακόμη: Θεοφάνια: 8χρονος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στο Ηράκλειο (φωτο)

Με λαμπρότητα η τελετή των Θεοφανίων στη Ρόδο

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.

Δείτε επίσης: Στα Χανιά για τη ρίψη του Σταυρού ο Μητσοτάκης: «Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον»

Mε λαμπρότητα έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ήπειρο

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων, στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων προορισμούς στην περιοχή.

Image

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή 'Αρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι, στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό ,ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό ‘'Αραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην 'Αρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ