Skip to main content

Όταν το κινέζικο λόμπι δουλεύει στο παρασκήνιο αθόρυβα...

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, εντός των επομένων ημερών.......................

Αργά αλλά σταθερά και πάνω απ' όλα αθόρυβα, όπως προκύπτει άλλωστε εκ του αποτελέσματος, το κινεζικό λόμπι στην Ελλάδα προωθεί αυτόν τον καιρό τον μεγάλο επιχειρηματικό στόχο του επί ελληνικού εδάφους.

Ο λόγος αφορά στο δεύτερο κύκλο επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, εντός των επομένων ημερών, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκριθεί το master plan της εταιρίας για τις επενδύσεις που προγραμματίζει να υλοποιήσει στον ΟΛΠ. Ο συνολικός τους προυπολογισμός έφτασε να κυμαίνεται στα 800 εκατ ευρώ, από 500 με 600 εκατ ευρώ, που ήταν η αρχική προσφορά κι αυτό που εκκρεμεί είναι το πράσινο φως από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Όπως προαναφέρθηκε, το κινεζικό λόμπι δουλεύει συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, με την εδώ κινεζική πρεσβεία να βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στην ...πρωτοπορία. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχει λάβει ήδη τις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για την τύχη του νέου εγχειρήματος, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται τέλος ότι αν προχωρήσει το project του λιμανιού του Πειραιά, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσει ως θετικό προηγούμενο και για την ανάλογη περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μολονότι επισήμως κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι με το αντίστοιχο επενδυτικό πλάνο εδώ, ξαναφουντώνουν οι φήμες για ταχεία διευθέτηση κι αυτής της επενδυτικής εκκρεμότητας, η οποία θα είναι της τάξης των περίπου 300 εκατ ευρώ.