Skip to main content

Το σχέδιο για να γίνει το νοσοκομείο Άγιος Παύλος ο πέμπτος πυλώνας υγείας στη Θεσσαλονίκη

Πρώτο βήμα η ριζική ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου και επόμενος στόχος η κατασκευή της νέας πτέρυγας του μοναδικού νοσοκομείου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σε νέα εποχή μπαίνει το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο οι υγειονομικές αρχές της πόλης φιλοδοξούν να μετατρέψουν στον πέμπτο πυλώνα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο από τα νοσοκομεία ΙΚΑ της πόλης που δημιουργήθηκε το 1967 στην πρώην σχολή Κωνσταντινίδη στην περιοχή του Φοίνικα, είναι τα τελευταία δέκα χρόνια το μόνο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση του ΙΚΑ Παναγία, το 2013. Το νοσοκομείο των 210 κλινών που δεν διαθέτει όλη την γκάμα των κλινικών αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης του, η οποία περιλαμβάνει δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού που έχουν ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Τη λύση αναμένεται να δώσει η νέα πτέρυγα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση των 14 στρεμμάτων ακριβώς μπροστά στο κεντρικό κτήριο προς τον περιφερειακό. Η νέα πτέρυγα, η οποία θα ενώνεται με τούνελ με το υφιστάμενο κτήριο, ουσιαστικά θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του νοσοκομείου, καθώς θα διαθέτει 202 κλίνες, εκ των οποίων οι 12 θα είναι ΜΕΘ. Παράλληλα, θα διαθέτει οχτώ αίθουσες χειρουργείων, εργαστήρια και υπόγειο πάρκινγκ 150 θέσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως αυτός αποτυπώθηκε στη λεπτομερή προμελέτη που εκπονήθηκε, στη νέα πτέρυγα θα εγκατασταθούν όλες οι χειρουργικές ειδικότητες, ενώ στο υπάρχον κτήριο θα παραμείνει ο παθολογικός τομέας. Στη δυναμική του νοσοκομείου θα προστεθούν και κλινικές που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν, όπως ΩΡΛ, Οφθαλμολογική, Νευροχειρουργική και Αγγειοχειρουργική, έτσι ώστε να παρέχονται όλες οι ειδικότητες, με εξαίρεση την Παιδιατρική – Παιδοχειρουργική, η οποία θα εξυπηρετείται από το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο και τη Γυναικολογική, η οποία εκτιμάται ότι καλύπτεται από άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

Απόλυτη προτεραιότητα

«Η βασική προτεραιότητα της 4ης ΥΠΕ μαζί με την κατασκευή του νέου Παιδιατρικού και το να μπει στην ατζέντα και στον υγειονομικό χάρτη το νέο Ογκολογικό, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στον Άγιο Παύλο να γίνει ένα μεγάλο γενικό νοσοκομείο με απώτερο πλάνο να έχει όλες τις ειδικότητες και να βγαίνει μόνο του στις εφημερίες, δηλαδή να γίνει ο πέμπτος πυλώνας του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.

Η δυνατότητα να εφημερεύει το νοσοκομείο αυτόνομα θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υγειονομικές υπηρεσίες όχι μόνο της ανατολικής πλευράς της πόλης, αλλά ακόμα και της Χαλκιδικής. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης, θα είναι ευκολότερο -και πιο γρήγορο- να υποδέχεται ο Άγιος Παύλος περιστατικά από τη Χαλκιδική, ενώ θα μπορεί να υπάρξει και άμεση διασύνδεση με το νοσοκομείο Πολυγύρου σε καθημερινή βάση. «Θα βοηθήσει σε πάρα πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών, όπως στα επείγοντα, αφού απέχει 45 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει σημείο αναφοράς για τα ανατολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Το έργο φαίνεται πως έχει τη στήριξη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε το νοσοκομείο, ενώ έχει στα χέρια του τον φάκελο της προμελέτης. Μάλιστα, σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο ανέφερε πως «είναι δική μας προσωπική δέσμευση ότι ο Άγιος Παύλος θα γίνει ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει την περιφέρεια όχι μόνο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιες πολύ σημαντικές ενισχυμένες κλινικές αναφοράς όπως για παράδειγμα η ορθοπεδική έτσι ώστε να προσελκύει πολύ εξειδικευμένα περιστατικά και να αποτελέσει πόλο έλξη για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Χαλκιδικής».

Αυτό που απαιτείται είναι να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για το έργο που, σύμφωνα με την προμελέτη, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 70 εκ. ευρώ.

Η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου

Το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου έγινε με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Ανακαίνιση διαφόρων τμημάτων και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» προϋπολογισμού 3.361.277,47 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση διαφόρων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και συγκεκριμένα την ανακαίνιση του Ορθοπεδικού, του Παθολογικού και του Χειρουργικού τμήματος, την ανακαίνιση του 4ου ορόφου, των κοιτώνων των ιατρών και διαφόρων κοινοχρήστων χώρων, την ανακαίνιση των ΤΕΠ, την μετατροπή των μαγειρείων σε χώρο γραφείων, την αντικατάσταση μιας γεννήτριας και τριών ανελκυστήρων και την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης πυρασφάλειας όσον αφορά την παθητική πυροπροστασία και την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης και φωτιστικών ασφαλείας στο κεντρικό κτήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαλικάκης, στο πλαίσιο του έργου θα απομακρυνθούν και τα ISOBOX που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της νέας πτέρυγας. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι ένας χρόνος. Για το διάστημα κατά το οποίο θα ανακαινίζονται, οι κλινικές θα βγαίνουν από την εφημερία και οι εισαγωγές θα προωθούνται σε άλλο νοσοκομείο.