Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έπεσαν υπογραφές για την ανακαίνιση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» - Παρουσία Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Υγείας παρέστη στην υπογραφή των συμβάσεων για την αναβάθμιση των ΤΕΠ άλλων οχτώ νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

Σύμβαση για τη ριζική ανακαίνιση του νοσοκομείου Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών άλλων οχτώ νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας υπογράφηκαν σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Τις συμβάσεις για τα έργα, που εντάσσονται στο πρόγραμμα του υπουργείου με διενεργούσα αρχή των διαγωνισμών το ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψαν οι διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, παρόντων των διοικητών των νοσοκομείων.

Εκτός από τον Άγιο Παύλο, οι συμβάσεις αφορούν στα ΤΕΠ τεσσάρων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, του Μαμάτσειου Κοζάνης, του Μποδοσάκειου της Πτολεμαΐδας, του νομαρχιακού της Καστοριάς και του αντίστοιχου των Γρεβενών και άλλων πέντε νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Νάουσας, της Βέροιας και των νοσοκομείων της Πέλλας, Γιαννιτσών και Έδεσσας, που όλα υπάγονται στην 3η ΥΠΕ. Από αυτά, όπως ανέφερε ο υπουργός, τα τέσσερα είναι νοσοκομεία κορμού για την Κεντρική Μακεδονία σε περιοχές πολύ ανεπτυγμένες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι τα αναβαθμισμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα παραδοθούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. «Ταυτόχρονα είμαστε πολύ ευτυχείς, γιατί το μοναδικό νοσοκομείο που έχει η Ανατολική Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Παύλος, θα αποκτήσει και αυτό Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σύγχρονα, λειτουργικά και αποτελεσματικά για τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται κλινικές του νοσοκομείου. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να μπορέσουμε να αποδώσουμε στους συμπολίτες μας τα νοσοκομεία μας σε μία καλύτερη κατάσταση. Εργαζόμαστε αποφασιστικά για να κάνουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το σύστημά μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υγεία και φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας και να φτιάξουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αξίζει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες», δήλωσε μετά την υπογραφή των συμβάσεων.

Η ανακαίνιση στον Άγιο Παύλο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο ισόγειο και στον τέταρτο όροφο του κτηρίου. Όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κάτσακας, στα πρώην μαγειρεία στο ισόγειο, τα οποία έχουν καταργηθεί, θα μεταφερθούν γραφεία διοικητικών, που εδώ και χρόνια στεγάζονται σε ISOBOX. Ενώ θα ανακαινιστούν τα ΤΕΠ και θα αλλαχθούν τα ασανσέρ, που επίσης είναι παλιά. Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση στην Ορθοπεδική, στην Παθολογική και στη Χειρουργική Κλινική, ενώ θα αλλαχθούν τα ηλεκτρολογικά και θα ολοκληρωθούν τα έργα πυρασφάλειας. Ταυτόχρονα, θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες και τον τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται οι κοιτώνες των γιατρών, το Παθολογοανατομικό και η βιβλιοθήκη. «Είναι ένα έργο ύψους 3,5 εκ. ευρώ, που θα αρχίσει στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα, περιμένουμε να υπογραφεί και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, έργο ύψους επίσης 3,5 εκ., με το οποίο θα πάμε από κατηγορία Ε σε κατηγορία Β», ανέφερε ο κ. Κάτσακας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου επισήμανε ότι ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη νέα πτέρυγα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση 14 στρεμμάτων ακριβώς μπροστά στο κεντρικό κτήριο προς τον περιφερειακό. «Έχουμε κάνει την προμελέτη με 70 εκ. ευρώ. Θα γίνει τετραώροφο κτήριο με υπόγειο πάρκινγκ, που θα έχει 202 κλίνες, εκ των οποίων οι 12 θα είναι εντατική με οχτώ αίθουσες χειρουργείων. Λέμε να πάει εκεί ο χειρουργικός τομέας και στο παλιό κτήριο θα μπουν διοικητικοί και ο παθολογικός τομέας», σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα προχωρήσει.

Δείτε φωτογραφίες:

Image
Image
Image
Image