Skip to main content

Στα λευκά η Δυτική Μακεδονία – Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός σε ορεινά και πεδινά (φωτο+videos)

Αίρεται η απαγόρευση για την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες

Στα λευκά ξύπνησαν οι κάτοικοι σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι στην πόλη της Κοζάνης να φτάνει στα 10 εκατοστά ενώ στα ορεινά τα 30 εκατοστά. Παρόμοιο το σκηνικό και στην περιοχή της Φλώρινας αλλά και των Γρεβενών, εκεί ο υδράργυρος έπεσε νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου. Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, θυμίζοντας σκηνικό από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μικροί και μεγάλοι έχουν βγει για χιονοπόλεμο, ενώ τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, λόγω του παγετού που έχει μετατρέψει το οδόστρωμα σε πίστα πατινάζ.

Διαβάστε ακόμηΣτην κατάψυξη η Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες λόγω παγετού

Από το πρωί μηχανήματα των δήμων καθαρίζουν τους δρόμους τόσο των πόλεων όσο των χωριών, ενώ μηχανήματα της περιφέρειας καθαρίζουν και ρίχνουν αλάτι σε όλο το εθνικό δίκτυο της περιφέρειας που φτάνει τα 560 km.

Η Εγνατία οδός σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαο Συλλίρη, είναι ανοιχτή, όμως, όπως επισημαίνειμ μιλώντας στο ΑΠΕ, «οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ή να φοράνε χιονολάστιχα».

«Χθες το βράδυ είχαμε μία πολύ δύσκολη νύχτα καθώς το έργο του αποχιονισμού σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή», θα σημειώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Συλλίρης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Image
Image

Πράσινο φως στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες

Στην άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον Πολύμυλο Κοζάνης έως και την Παναγιά Γρεβενών, θα προχωρήσει η Γενική Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Πράσινο φως για την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων δίδεται και στους καθέτους άξονες, Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη -Φλώρινα -Τελωνείο Νίκης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών και στον Εθνικό δρόμο Κοζάνης - Λάρισας. Οι χιονοπτώσεις άρχισαν να υποχωρούν τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ αυτή την ώρα έχουν σταματήσει στις περισσότερες πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, αραιή χιονόπτωση επικρατεί μόνο στα ορεινά ειδικά πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο.

Η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες διεξάγεται κανονικά, ενώ αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού, χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς. Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ολισθηρότητα των δρόμων γιατί οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε όλη την περιοχή θα είναι αρκετά κάτω του μηδενός.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.