Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές το μέλλον της ορθοπαιδικής χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική, οι ενδοσκοπικές τεχνικές, η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων στο επίκεντρο των εργασιών συνεδρίου στο Διαβαλκανικό.

Γρήγορη ανάρρωση και ταχύτερη αποκατάσταση των ορθοπεδικών παθήσεων, με λιγότερη απώλεια αίματος και περιορισμένες επιπλοκές, προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Η ρομποτική χειρουργική, οι ενδοσκοπικές τεχνικές, η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων και όλα τα νέα δεδομένα στον τομέα αυτόν βρίσκονται από σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών του τριήμερου «1st International Congress for Minimal Invasive Orthopaedic Surgery» (1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελάχιστα Επεμβατική Ορθοπεδική Χειρουργική» που διοργανώνει η Α' Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά 50 ομιλητές από 15 διαφορετικές χώρες, κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πλαισιώνουν τις 11 στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου, παρουσιάζοντας τις τεχνικές που έχουν αναπτύξει και αποτελούν το παρόν και φυσικά το μέλλον των ορθοπεδικών επεμβάσεων.

«Ουσιαστικά το παρόν και το μέλλον των ενδοσκοπικών τεχνικών στην ορθοπεδική στηρίζεται σε ορισμένα πράγματα πολύ βασικά: στην ελάχιστη παρέμβαση, άρα μιλάμε για πολύ μικρές τομές χωρίς να υπάρχει η μεγάλη νοσηλεία -κάποιοι ασθενείς αποδεσμεύονται την ίδια μέρα, πολλές φορές έπειτα από μερικές ώρες- στην άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να περπατάει και με λιγότερο πόνο, ενώ είναι άμεση η επανένταξή του στον εργασιακό χώρο και στις δραστηριότητες που έκανε», εξήγησε ο διευθυντής της Α' Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Στυλιανός Καπετανάκης, ο οποίος επισήμανε ότι με τις συμβατικές τεχνικές ο ασθενής έφευγε έπειτα από τέσσερις με πέντε ημέρες. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά, καθώς με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές ο ασθενής δεν έχει φλεγμονές, ενώ δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Όπως είπε, πλέον γίνονται ενδοσκοπικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή από πλάγια και χωρίς μεγάλη νοσηλεία, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα ιστολογικά αποτελέσματα από την αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων, όπου διαπιστώνεται ότι ο χόνδρος που δημιουργείται είναι εφάμιλλος του φυσιολογικού χόνδρου.

Ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι οι τεχνικές εφαρμόζονται κυρίως στις χρόνιες παθήσεις που είναι και οι πιο κοστοβόρες για τα κράτη, σε χρόνιες καταπονήσεις σε αρθρώσεις όπως είναι το γόνατο και το ισχίο. Στη δε σπονδυλική στήλη οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας, που είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οποία αφορά νεότερους ασθενείς και οι σπονδυλικές στενώσεις που παρουσιάζονται στους μεγαλύτερης ηλικίας. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα δεν υστερεί στις πρωτοποριακές αυτές τεχνικές. «Η Ελλάδα και ο Ιατρικός Όμιλος ακολουθεί τις εξελίξεις κι αυτό δείχνει και η διοργάνωση του συνεδρίου. Τόσο η Α' Ορθοπεδική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου που διευθύνω, όσο και ο ίδιος ο όμιλος έχει επενδύσει σε αυτό, εξ ου και τα robotics, οι ενδοσκοπικές τεχνικές και η αυτόλογη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων που γίνονται εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τη μέθοδο που εφαρμόζει για την αρθροσκοπική αντιμετώπιση των κακώσεων του αγκώνα παρουσίασε ο Χρήστος Κούκος, διευθυντής του τμήματος εξειδικευμένων αθλητικών παθήσεων στο νοσοκομείο St. Josef στο Βούπερταλ της Γερμανίας. «Στον αγκώνα πια δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες τομές, ώστε να αντιμετωπίσουμε μία αστάθεια, όπως κάναμε μέχρι τώρα παίρνοντας μοσχεύματα χρησιμοποιώντας τένοντες. Είμαστε μόνο τρεις – τέσσερις στην Ευρώπη που χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές. Αποκαθιστούμε τη σταθερότητα του αγκώνα με αρθροσκοπικές τεχνικές, κάνοντας μία συρραφή είτε στον έσω είτε στον έξω πλάγιο», ανέφερε. Τόνισε πως η επέμβαση διαρκεί το πολύ μέχρι 40 λεπτά και σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες αποκαθίσταται πλήρως η κινητικότητα και μετά τους τρεις μήνες ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στην αγωνιστική δραστηριότητα. Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη και στους απλούς ασθενείς για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «αγκώνα του τενίστα». «Βλέπουμε επίσης και τι διαφορικές διαγνώσεις υπάρχουν ειδικά στην έξω πλευρά του αγκώνα και την ίδια στιγμή τα θεραπεύουμε όλα μαζί, όχι μόνο αυτήν την επικονδυλίτιδα που είναι στην έκφυση του τένοντα», υπογράμμισε.

Τη μέθοδο αντιμετώπισης παθήσεων συμπίεσης στον αυχένα, η οποία δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα παρουσίασε ο Peter Van Daele, ενδοσκοπικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου. «Κάνω επεμβάσεις με πολύ μικρές τομές 5 έως 8 χιλιοστών και μπορώ να επέμβω στον αυχένα, στον θώρακα και στη πιο κάτω. Παρουσίασα την επέμβαση στον αυχένα, στην οποία οι πολύ μικρές τομές καθιστούν την επέμβαση ελάχιστα επεμβατική με γρήγορη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν λιγότερη απώλεια αίματος, δεν παρουσιάζουν φλεγμονή, δεν υπάρχει καθήλωση των ασθενών που βγαίνουν την ίδια μέρα και δεν χρειάζονται μεταλλικά εμφυτεύματα, καρφιά ή λάμες», εξήγησε.

Την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν και νέες μέθοδοι εξέφρασε ο Michael Hess, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Λονδίνο. «Δυστυχώς, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική δεν είναι ο κανόνας, όμως είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και θα ακολουθήσουν και νέες τεχνικές. Τα πλεονεκτήματα δεν είναι αυτά που βλέπεις στο δέρμα, δηλαδή οι μικρότερες τομές, είναι αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό, το ότι δεν κόβουμε μυς ή άλλες δομές και το βασικό είναι ότι αποκαθιστούμε χωρίς γενική αναισθησία. Προσωπικά χρησιμοποιώ μέθη, οπότε οι ασθενείς αναπνέουν μόνοι τους, ξυπνούν πολύ γρήγορα, άρα και η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη», τόνισε.

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του συνεδρίου απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, επισημαίνοντας πως το συνέδριο είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ενδυναμώνει την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης ως κέντρου εξωστρέφειας και ευρύτερου επιστημονικού διαλόγου. Όπως ανέφερε, το συνέδριο είναι εναρμονισμένο με την προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση να καταστεί η Θεσσαλονίκη κόμβος καινοτομίας και εξωστρέφειας, πρωτοποριακής εκπαίδευσης και σημείο αναφοράς των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. «Ένα τέτοιο συνέδριο, στο οποίο έρχονται εξαιρετικοί επιστήμονες παγκοσμίου επιπέδου, από τη μια δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η εξαιρετική επιστήμη και από την άλλη όμως να δυναμώσουμε και το brand της πόλης της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού κόμβου συνεδριακού τουρισμού», είπε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος με την ευκαιρία έδωσε συγχαρητήρια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες για τον αγώνα που έδωσαν τα τελευταία 2,5 χρόνια της πανδημίας.

Διαδικτυακό μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος εξήρε την επιστημονική αρτιότητα του προσωπικού του ομίλου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.