Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός των Θεοφανίων στο Λιμάνι (φωτο+vid)

Ο 21χρονος Στέργιος Παγωνίδης έπιασε τον Τίμιο Σταυρό - Πλήθος κόσμου στα φετινά Θεοφάνια - Τα μηνύματα των αρχών της Θεσσαλονίκης

Σε διαφορετικό μέρος και με νέο Μητροπολίτη τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου, η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Θερμαϊκό κόλπο, στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθαγιασμός των υδάτων προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια στην προβλήτα Α΄στο λιμάνι και όχι στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

Image

Στα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν από πλωτό σκάφος 35 άτομα, με τον Στέργιο Παγωνίδη να φτάνει πρώτος τον Σταυρό.Ο 21χρονος είναι φοιτητής στο Μαθηματικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Υγεία, ειρήνη και... Conference League στον ΠΑΟΚ ευχήθηκε ο 21χρονος που έπιασε τον Σταυρό (φωτο+vid)

Image

 

Στα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν από πλωτό σκάφος 35 άτομα, με δύο γυναίκες και τέσσερις ανήλικους να συμμετέχουν στην τελετή.

Image

Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης και που βρέθηκαν σήμερα στην παραλία για να παρακολουθήσουν την τελετή αγιασμού των υδάτων. «Μακάρι η ζωή όλων μας να είναι φωτεινή. Να αποφεύγουμε τα έργα του σκότους» ανέφερε. Όπως εξήγησε ο Παναγιώτατος η αλλαγή του χώρου όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων μετά από 60 χρόνια έγινε για δοθεί η δυνατότητα σε όλους «να γίνουν καλύτερα μέτοχοι».

Για μεγάλη γιορτή, τον καθαγιασμό των υδάτων με όσα συμβολίζει μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης. «Χρόνια πολλά και φωτισμένα! Τα Άγια Θεοφάνεια, μια από τις πιο λαμπρές γιορτές της Χριστιανοσύνης, με τον αγιασμό των υδάτων και τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, σηματοδοτούν την πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου. Η βάπτιση του Χριστού συνιστά την αρχή της πορείας για έναν καλύτερο κόσμο και μας γεμίζει πίστη και δύναμη για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον. Και θα είναι, αρκεί τα βήματα και οι αποφάσεις μας να φωτίζονται από αισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και ομόνοιας. Χρόνια πολλά!» δήλωσε σχετικά.

«Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Ελληνισμό. Είμαστε όλοι μαζί εδώ, για να εκπέμψουμε επιπλέον ένα ηχηρό μήνυμα: ότι ενωμένοι, προσηλωμένοι στους στόχους μας, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Εμείς ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είμαστε εδώ, και τη νέα περίοδο, με τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει, ώστε να πετύχουμε η Κεντρική Μακεδονία τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά,  καλή φώτιση σε όλους» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Καλή φώτιση σε όλους και κυρίως σε αυτούς που χειρίζονται τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της πόλης ευχήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Καλή χρονιά με ανθρωπιά με αλληλεγγύη και σεβασμό στους πολίτες», τόνισε.

«Τα Θεοφάνεια μας εμπνέουν με πίστη και αισιοδοξία για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας. Φωτίζουν τον δρόμο μας με αγάπη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη  και οδηγούν τα βήματά μας ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο λαμπερή. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες. Καλή φώτιση σε όλες και όλους» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Μελίνα Δεμερτζοπούλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης. Κόσμος, με σύμμαχο τον ήλιο, παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων παραταγμένος στη Λεωφόρο Νίκης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων, ιεράρχες και πιστοί από τρεις εκκλησίες, έφτασαν με πομπή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά και στη συνέχεια ξεκίνησε από το προαύλιο του ναού η λιτανεία για την τελετή αγιασμού των υδάτων. Ταυτόχρονα ξεκίνησε οι πομπές από τον Ναό του Αγίου Μηνά και από τον Ναό της Του Θεού Σοφίας. Οι τρεις λιτανείες ενώθηκαν στην Α΄ Προβλήτα όπου έγινε η τελετή αγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η πομπή προς το λιμάνι για τον καθαγιασμό των υδάτων - Στην Α' προβλήτα η ρίψη του Σταυρού (φωτο+vid)