Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο Μυστακίδη για το εμβληματικό διατηρητέο της Alpha Bank στην πλατεία Ελευθερίας

Το κτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού μετατρέπεται σε πολυτελές εστιατόριο με ταράτσα, ενώ στον δεύτερο όροφο θα στεγάζονται γραφεία

Στα χέρια του Έλληνα δισεκατομμυριούχου, Τέλη Μυστακίδη, έχει περάσει από τον Οκτώβριο του 2021 το εμβληματικό κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως, στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο ανήκε στην Alpha Bank -και παλιότερα στην Ιονική Τράπεζα- και από το 2005 είναι κλειστό.

Το άλλοτε τραπεζικό κατάστημα μετατρέπεται σε πολυώροφο πολυτελές εστιατόριο, με ειδικό χώρο για πλούσια κάβα, ενώ ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί γραφεία.

Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι το υπόγειο, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, ο οποίος συνδέεται με το ισόγειο με κεντρικό αίθριο, θα φιλοξενούν το εστιατόριο, τις ανάγκες του οποίου θα καλύψει και το δώμα στην ταράτσα. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρήσει και θα συντηρήσει το ψηφιδωτό δάπεδο, τα βιτρό, όλα τα ανοίγματα, αλλά και τα μαρμάρινα στοιχεία, καθώς και τον γλυπτό διάκοσμο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Στο εσωτερικό του κτηρίου θα αλλάξουν όλα έτσι ώστε να γίνει σύγχρονο και λειτουργικό, καθώς χρειάζεται μεγάλη διαμόρφωση ο χώρος όπου θα γίνει η κουζίνα και ειδικό σύστημα κλιματισμού εκείνος της πλήρως ενημερωμένης κάβας.

Το κτήριο είναι αυτή τη στιγμή άδειο και σε κακή κατάσταση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής του από το 2005 όταν και έκλεισε το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του είναι τα 56 μπρούντζινα φωτιστικά, τα οποία και αναμένεται να συντηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, με την προσθήκη φυσικά σύγχρονου φωτισμού. Οι εργασίες θα αλλάξουν ριζικά τον χώρο, θα διατηρηθεί ωστόσο το εξωτερικό κέλυφος, το οποίο και θα φωτίζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, από χαμηλά προς τα πάνω, για να αναδεικνύει το κτήριο, χωρίς να προκαλεί.

Αρχιτεκτονικά το κτίσμα διατηρεί όλα τα στοιχεία του ύστερου νεοκλασικισμού με χαρακτηριστικό της πρόσοψης το κεντρικό πρόπυλο στην οδό Μητροπόλεως και στο εσωτερικό είναι εμφανής η επιρροή τής Art Nouveau.

Image

 

 

 

 

Το άλλοτε τραπεζικό κατάστημα πέρασε στα χέρια του Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος έδωσε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη προσφορά, αυτή Ισραηλινών επιχειρηματιών, ήταν στα 5,5 εκατ. ευρώ. Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως θα μετατραπεί σε boutique hotel, οι εργασίες ωστόσο που ξεκίνησαν αφορούν στη δημιουργία ενός μοντέρνου, πολυτελούς εστιατορίου, ευρωπαϊκού στιλ.

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος, που ζει μόνιμα στην Ελβετία, διατηρεί χαμηλό προφίλ και περνά σχεδόν απαρατήρητος όταν έρχεται στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί μια εκπληκτικής αισθητικής κατοικία στη Χαλκιδική, μέσα σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Η ιστορία του νεοκλασικού

Η ανέγερση του κτηρίου, που έχει πρόσοψη στην οδό Μητροπόλεως και οι πλαϊνές πλευρές του βρίσκονται στην Ίωνος Δραγούμη και στην οδό Ρογκότη, ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1929, σε σχέδια του μηχανικού Μιχαήλ Λυκούση -δικό του είναι και το κτήριο της Νομικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών- για να στεγάσει το κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί το επίταξαν και μετέφεραν εκεί την έδρα της Γερμανικής Διοίκησης, τοποθετώντας στην πρόσοψη ένα μεγάλο V, το γνωστό σύμβολο που είχε εμπνευστεί ο Γκέμπελς και έδειχνε την πίστη στη νίκη των γερμανικών δυνάμεων. Επάνω από τη βαριά σιδερένια πόρτα της κύριας εισόδου έβαλαν την επιγραφή «ORTSKOMMANDATUR-SALONIKI» και στην παρακείμενη πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωσαν τον Μάρτιο του 1943 τούς Εβραίους της πόλης και τους φόρτωσαν στα τρένα του θανάτου, με προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Το κτήριο συνέχισε και μετά τον πόλεμο να λειτουργεί ως τραπεζικό κατάστημα, αρχικά για λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας -το 1957 η Ιονική πέρασε στην ιδιοκτησία της Εμπορικής Τράπεζας- και από το 1999, με τη συγχώνευση Ιονικής-Alpha Bank, στην Alpha Bank. Μέχρι το 2005 λειτουργούσε κεντρικό κατάστημα της τράπεζας και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.