Skip to main content

Το μνημείο της Αμφίπολης περιμένει τον δικό του Δον Κιχώτη

Η περιπέτεια της Αμφίπολης είναι τυπικά ελληνική, καθώς πρόκειται για κάτι που συμβαίνει στην περιφέρεια, δηλαδή μακριά από την πρωτεύουσα.

του Γιώργου Μητράκη

Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, πριν γίνει βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος ήταν διακεκριμένος δημοσιογράφος. Προφανώς βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια της επαγγελματικής του ιδιότητας, η οποία ενίοτε υπερισχύει της πολιτικής. Άλλωστε τα χρόνια της δημοσιογραφίας είναι πολλά για τον κ. Ξυδάκη, ενώ οι μήνες της ενεργού πολιτικής λίγοι.

Σε δηλώσεις του, λοιπόν, στη Βουλή ο υπουργός «αποκάλυψε» ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο της Αμφίπολης έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων και ο βαρύς χειμώνας που πέρασε έχει δημιουργήσει μικροφθορές  στον λόφο Καστά. Σήμερα, όπως είπε ο υπουργός, η ανασκαφική δραστηριότητα έχει βάλει μια άνω τελεία, προέχουν η συντήρηση και η αναστήλωση, αφού αν δεν αναστηλωθεί το μνημείο εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο.

Προφανώς ο κ. Ξυδάκης απευθύνεται πρωτίστως στον εαυτό του. Εδώ και τρεις μήνες εκείνος είναι υπουργός Πολιτισμού και ο λόφος Καστά το πιο πρόσφατο και… καυτό επεισόδιο της ελληνικής αρχαιολογικής πραγματικότητας. Ήταν το πρώτο πράγμα που όφειλε να δει όταν ανέλαβε, αφού –είναι προφανές- η εγκατάλειψη οφείλεται αφενός στην απογοήτευση των ανόητων που δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αφετέρου στην προεκλογική περίοδο, που στην Ελλάδα διαλύει τα πάντα.

Η περιπέτεια της Αμφίπολης είναι τυπικά ελληνική. Πολύ περισσότερο όταν κάτι συμβαίνει στην περιφέρεια, δηλαδή μακριά από την πρωτεύουσα. Διότι η αποκάλυψη του συγκεκριμένου ταφικού μνημείου, που δεν «φιλοξενεί» τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά είναι –όπως ομολογούν οι ειδικοί απανταχού της γης- μεγάλης παγκόσμιας αξίας μπορεί να εξελιχθεί για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης σε ευλογία. Αρκεί η αξιοποίησή του να γίνει με ορθολογικό τρόπο και γρήγορα, μακριά από ιστορικές ιδεοληψίες και επιστημονικές αντιζηλίες. Ώστε το μνημείο να αναδειχθεί και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε πέρσι να συντηρηθεί. Οι επισκέπτες θα προσφέρουν οικονομική ανάσα στην περιοχή και τη χώρα γενικότερα, ενώ θα προστεθεί ένα ακόμη τρανταχτό επιχείρημα στη φαρέτρα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αν κρίνουμε από τις συνήθεις προτεραιότητες της ελληνικού κράτους –αμφιβάλει κανείς ότι τα πάντα είναι θέμα βούλησης και χρημάτων;- το θέμα θα σέρνεται επί μακρόν. Το μνημείο θα αργήσει να ανοίξει για τον κόσμο και η περιέργεια των επισκεπτών θα εξαντλείται εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, περιορίζοντας αισθητά το τουριστικό ενδιαφέρον.

Για να καταλάβει κάποιος τι κάνουν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αρκεί να παρακολουθήσει την υπόθεση της ανακάλυψης του τάφου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, του Ισπανού συγγραφές το Δον Κιχώτη. Ο Θερβάντες πέθανε τον Απρίλιο του 1616 και ο τάφος του εντοπίστηκε στα ερείπια μιας εκκλησίας του 17ου αιώνα, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στη Μαδρίτη, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου του 2015. Όπως ανακοίνωσε ο δήμος της ισπανικής πρωτεύουσας ο τάφος θα είναι επισκέψιμος ένα χρόνο μετά την ανακάλυψή του, στις αρχές του 2016. Με εισιτήριο φυσικά…