Skip to main content

Τούρκοι αξιωματούχοι για Αγία Σοφία: Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κλείσιμο

Συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου

Μετά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου ιστορικού για την πιθανότητα κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας και την πιθανότητα να κλείσει για έργα αποκατάστασης, Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους της Αγίας Σοφίας», όπως το ΣΚΑΪ.

Διαβάστε: Τούρκος ιστορικός προειδοποιεί ότι η Αγιά Σοφιά κινδυνεύει να καταρρεύσει - «Πρέπει να κλείσει»

Ο δημοσιογράφος του CNN Turk Σερντάρ Ερ ανέφερε: «Κάνουμε μετάδοση μέσα απο το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Εδώ συνεχίζονται κανονικά οι επισκέψεις εντός του χώρου. Ο εικονολήπτης μας σας δείχνει τους επισκέπτες που ο αριθμός τους αυξάνεται περισσότερο κατά τις ώρες προσευχής. Όπως ξέρετε, άνοιξε ως τζαμί απο τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν. Στον εσωτερικό χώρο υπήρχαν κάποια έργα αποκατάστασης όμως ολοκληρώθηκαν. Τώρα θα ξεκινήσουν στον εξωτερικό χώρο και γι αυτό υπήρξαν συζητήσεις αν θα κλείσει το τζαμί της Αγίας Σοφίας ή αν θα παραμείνει ανοιχτό».

Ο αντιπρόεδρς της διεύθυνσης βακουφικών ιδρυμάτων Λεβέντ Τσετίν δήλωσε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το κλείσιμο του τεμένους κατα  τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης».

Αιχμές Ερντογάν εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ - «Κορώνα στο κεφάλι τους οι τρομοκράτες»

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Άλλο ένα παράδειγμα είναι η προστασία που παρέχουν οι δυτικές χώρες κάτω από την μάσκα του πολιτικού πρόσφυγα, στους φυγόδικους οι οποίοι διέπραξαν πραξικόπημα στην χώρα μας και συμμετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Τις τελευταίες μέρες, παρατηρούμε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και κάποια δικαστήρια.  Αν αυτοί οι δολοφόνοι δεν είχαν 'εξουδετερωθεί' και είχαν διαφύγει με κάποιο τρόπο στο εξωτερικό, θα τους είχαν προστατέψει ως πολιτικούς πρόσφυγες και κάποιοι θα τους είχαν κορόνα στο κεφάλι τους».

Προκλήσεις από Μπαχτσελί για Κύπρο

Ο Μπαχτσελί επιχειρεί να αγνοήσει την Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ονομαστούν 'κράτος της Κύπρου'».

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν μίλησε για το δόγμα συνεργασίας των Τούρκων «από τη Βουδαπέστη μέχρι και την Κασπία Θάλασσα»

Ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Η συμμετοχή της 'ΤΔΒΚ' ως παρατηρητής στη Σύνοδο των τουρκικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Καζακστάν θα είναι σημείο καμπής για την αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Πλέον δεν χρειάζεται να λέμε 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', πρέπει να λέμε το κράτος της Κύπρου. Ο οργανισμός των τουρκικών κρατών που είναι η κορυφαία της ιστορικής και πολιτισμικής συνεργασίας, θα ενισχύσει την συνεργασία και την αδελφοσύνη από την Βουδαπέστη μέχρι και τις ανατολικές περιοχές της Κασπίας θάλασσας».

Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας νησιών από τη Yeni Safak

Η φιλοκυβερνητική Υeni Safak αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών στο Αιγαίο: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η κυριαρχία τους δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα θέλει να κατέχει όλα τα νησιά και τις νησίδες. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικές βάσεις σε Καστελόριζο, Χίο, Σάμο, Πάτμο,Ψαρά, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Σύμη, Ρω, Κω κοντά στις ελληνικές ακτές. Ανυπόστατος ο ισχυρισμός πως σταμάτησε η προμήθεια πολεμοφοδίων στα νησιά».

Γκιουλέρ: Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε πως στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη Hurriyet είπε: «Με την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, συνεχίζουν οι προσπάθειές μας για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα συμμαχίας.

Υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας κατω από οποιαδήποτε συνθήκη. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος είναι απαραίτητη για εμάς».