Skip to main content

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση εφαρμόζει ξανά τα αποτυχημένα trickle down economics

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα τέσσερις στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

«Η κυβέρνηση υιοθετεί ξανά την αποτυχημένη συνταγή των trickle down economics», υποστήριξε η Έφη Αχτσιόγλου στο "Regional Growth Conference", και πρόσθεσε «στο σήμερα δεν αντιμετωπίζει τις πληγές της κρίσης, ενώ έχει ήδη προδιαγράψει μια ανάκαμψη από την οποία αποκλείεται η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.

Ακολούθως ανέφερε ότι «σήμερα, 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, 8 στους 10 Έλληνες έχουν ήδη βιώσει ή αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα για τον επόμενο μήνα και αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα χρεών».

Σημείωσε ότι «μετά από τόσο βαθιά ύφεση είναι αναμενόμενο να υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αυτό δεν είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης. Όμως το σχέδιο της ΝΔ έχει ήδη κάνει τον διαμερισμό των ωφελειών και των ζημιών. Το αποδεικνύουν τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης:

-ο πτωχευτικός κώδικας, ένας μηχανισμός γενικευμένων οριζόντιων πτωχεύσεων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρευστοποίησης περιουσιών.

-η πολιτική της στην αγορά εργασίας, η οποία θα επιδεινωθεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με ευθεία μείωση μισθών, ακραία ελαστικοποίηση και συνολική υποτίμηση της εργασίας.

-το σχέδιο που κατέθεσε για το ταμείο ανάκαμψης δεν είναι συμπεριληπτικό και αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση».

Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., είπε ότι «στοχεύουν άμεσα στην επούλωση των πληγών της κρίσης, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για μία συμπεριληπτική ανάπτυξη».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «Υπάρχει άλλος δρόμος και υπάρχει και άλλο παράδειγμα...Το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ χτυπά τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, επεκτείνει τα εργασιακά δικαιώματα, επικεντρώνει στα χαμηλά και μεσαία στρώματα και στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, δείχνοντας έναν διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τις πληγές της κρίσης

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βιώνει τις πληγές της κρίσης», σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης.

Όπως πρόσθεσε, «τέσσερις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το ευρωβαρόμετρο στην έρευνα του έδειξε ότι 8 στους 10 Έλληνες έχουν ήδη βιώσει ή βιώνουν αυτή τη στιγμή μία χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης και αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.»

«Την ίδια ώρα», σημείωσε Έφη Αχτσιόγλου, «η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για πολύ μεγάλη αύξηση των πτωχεύσεων στην χώρα με θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν είδαμε να υλοποιείται από την πλευρά της κυβέρνησης ένα σοβαρό σχέδιο για την επούλωση των πληγών της κρίσης, δηλαδή των προβλημάτων ρευστότητας, των προβλημάτων που δημιουργεί η συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους, καθώς και για την προστασία των θέσεων εργασίας».

«Ουσιαστικά», όπως συμπλήρωσε, «η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έγινε με μέτρα στήριξης, αλλά έγινε με την ανακοίνωση της άρσης του lockdown και της απόσυρσης των ανεπαρκών, κατά την άποψή μας, μέτρων στήριξης που εφαρμόζονταν».

Όσον αφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην οικονομία μετά από μία τόσο μακρά περίοδο ύφεσης», αλλά όπως επεσήμανε, «το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν θα δει βελτίωση στην καθημερινότητά του από αυτούς τους θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης, διότι η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο το οποίο αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας από την αναπτυξιακή φάση».

Επίσης, έκανε λόγο για «ένα μηχανισμό γενικευμένων πτωχεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και ρευστοποιήσεις περιουσιών», προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ουσιαστικά έχει μία ευθεία μείωση των μισθών, καθώς ακραία ελαστικοποίηση και συνολική υποτίμηση της εργασίας».