Skip to main content

Αχτσιόγλου: Η συνεργασία με τον ΣΒΒΕ φέρνει αποτελέσματα

Τι είπε η υπουργός Εργασίας για κατώτατο μισθό, νέα ρύθμιση χρεών στα Ταμεία και τα περί αναδρομικής επιστροφής των περικοπών μισθών και συντάξεων

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιο Σαββάκη, είχε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς. Υπενθυμίζεται ότι χθες συναντήθηκε με τους προέδρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Τάσο Καπνοπώλη, και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελή Φιλιππίδη (δείτε εδώ).

«Συζητάμε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης σχετικά με τον σχεδιασμό των πολιτικών μας για την επόμενη ημέρα, μετά τα μνημόνια. Με τον προϋπολογισμό έχουμε κάνει πράξη τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε σχέση με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και κοινωνικών παροχών προς τα χαμηλά στρώματα που υπέστησαν τα πολύ μεγάλα βάρη την περίοδο της κρίσης. Έχουμε σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται σε κατά το δυνατόν περισσότερους», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου πριν από τη συνάντηση.

Όπως είπε, το υπουργείο Εργασίας έχει μία πολύ καλή συνεργασία με τον ΣΒΒΕ από την ώρα που έχει καταστεί εθνικός κοινωνικός εταίρος, καθώς «αντιπροσωπεύει ένα σύνολο παραγωγικών δυνάμεων της βόρειας Ελλάδας που δεν αντιπροσωπεύονταν παλαιότερα». Μάλιστα ανέφερε πως ένα πρόσφατο πρόγραμμα που βγήκε από τον ΟΑΕΔ για επιδότηση θέσεων εργασίας υψηλού μισθού για νέους υψηλών προσόντων έγινε μετά από προτάσεις του ΣΒΒΕ. «Φαίνεται ότι η συνεργασία μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε ακόμη στη νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία, όπως είπε και στη χθεσινή της ομιλία, θα περιλαμβάνει εκτός από πολλές δόσεις και ψαλίδι στους τόκους, και κούρεμα της βασικής οφειλής. «Η ρύθμιση θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και θα φέρει μεγάλη ανακούφιση», τόνισε η υπουργός.

Η ίδια επανέλαβε ότι εντός Ιανουαρίου θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είπε, ο ΣΕΒ προτείνει αναιμική αύξηση 1%, καθώς έχει τη θέση ότι εάν συμπιεστεί το εργατικό κόστος τότε θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, κάτι που, όπως είπε, δοκιμάστηκε την περίοδο 2010-2014 και απέτυχε παταγωδώς. Χαρακτήρισε ακόμη ενδιαφέρουσα τη θέση της ΕΣΕΕ που προτείνει να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ το 2022, που για να γίνει θα πρέπει να αυξάνεται κατά 50 ευρώ ετησίως.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη εκδίκαση στο ΣτΕ προσφυγών συνταξιούχων για αναδρομική επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012, η υπουργός Εργασίας είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ το 2015 έκρινε ότι οι περικοπές του 2012 είναι αντισυνταγματικές και είχε πει ότι η απόφασή του δεν ισχύει αναδρομικά. «Εμείς κάναμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συμμορφωθήκαμε απολύτως με τις αρχές του συντάγματος. Πρόκειται για μία δικαστική εξέλιξη την οποία παρακολουθούμε».