Κυριακή 22 Μαΐου 2022
x

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ (VIDEO)

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας όπου επικρατεί το απόλυτο χάος.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που χιλιάδες πολίτες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν με όποιο τρόπο μπορούσαν σε αεροπλάνα που έφευγαν από την αφγανική πρωτεύουσα, μία ημέρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters πως είδε τα πτώματα πέντε ατόμων να μεταφέρονται σε ένα όχημα. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή αν ποδοπατήθηκαν.

«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το αεροδρόμιο σε μία «περίμετρο ασφαλείας» που έχει αναπτυχθεί μετά την είσοδο των ανταρτών στην Καμπούλ, πυροβόλησαν νωρίτερα σήμερα στον αέρα για να διασκορπίσουν το πλήθος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ