Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Όχι» σε κλαδικά καλάθια λένε αρτοποιοί και κρεοπώλες

Στα κάγκελα οι Θεσσαλονικείς επαγγελματίες των δύο κλάδων μετά την επαναφορά στο προσκήνιο του ενδεχομένου για καλάθια αρτοποιού και κρεοπωλείου

Ηχηρό «όχι» λένε αρτοποιοί και κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης στο ενδεχόμενο δημιουργίας, το επόμενο διάστημα, καλαθιού αρτοποιού και αντίστοιχα κρεοπωλείου. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για θεσμοθέτηση των εν λόγω καλαθιών ακόμη και από τον ερχόμενο Ιανουάριο πυροδοτεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους των δυο κλάδων το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξαν σχετικές συζητήσεις, πλην αυτών του Οκτωβρίου, όταν είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους, ενώ παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, τα δυο αυτά καλάθια μοιάζουν... αχρείαστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο καλάθι του φούρνου φέρεται ότι θα περιλαμβάνονται σε χαμηλότερες τιμές ψωμί και αρτοποιήματα, ενώ στο καλάθι του κρεοπωλείου τρία είδη κρεάτων: βοδινό, χοιρινό και κοτόπουλο.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», «από τον Οκτώβριο που τέθηκε το θέμα δηλώσαμε την αντίθεσή μας, έκτοτε δεν υπήρξε κάποια σχετική επικοινωνία με το υπουργείο. Η εκ νέου συζήτηση είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να χωριστούμε σε καλούς και κακούς, όπου καλοί θα είναι όσοι συμμετέχουν στο ενδεχόμενο νέο μέτρο και κακοί όλοι οι άλλοι. Υπάρχουν αρτοποιεία που βγάζουν μόνον ψωμί, δεν έχει κάποια λογική ένα τέτοιο μέτρο».

«Δεν θα υπάρξει όφελος για τον καταναλωτή»

Μάλιστα, τόσο σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια όσο και με αρτοποιούς με τους οποίους συνομίλησε η Voria.gr, «το ψωμί πωλείται πλέον σχεδόν στην τιμή του κόστους». Δεδομένου πως η πλειοψηφία των φούρνων της γειτονιάς είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια για αναπροσαρμογές των τιμών. Επομένως, όφελος για τον καταναλωτή δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ένα πιθανό "καλάθι" του αρτοποιού θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών, κυρίως συνοικιακών, φούρνων της γειτονιάς. Το ερώτημα, πάντως, που πλανάται είναι «ποιο ψωμί θα βάλεις στο καλάθι του αρτοποιού και ποιο θα αφήσεις εκτός;».

Και όλα αυτά την ώρα που τα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας, εκπέμπουν SOS για το μέλλον τους δεδομένου πως ήδη καταγράφονται λουκέτα. Έκδηλη είναι ταυτόχρονα η αγωνία για το πώς θα ανταποκριθούν το επόμενο διάστημα στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργούν οι αυξήσεις φωτιά στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, για την οποία δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε δεν υπήρξαν γκρίνιες για τις τιμές στα αρτοποιεία καθώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση και προχωρούν στις όποιες αγορές με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στο μεταξύ, κάθε άλλο παρά θετικοί εμφανίζονται και οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης σε ένα ενδεχόμενο καλάθι για τον κλάδο τους. Σημειώνεται πως η σχετική συζήτηση που είχε γίνει προ μηνών και με τον κλάδο των κρεοπωλών δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Όπως μάλιστα τονίζουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο, «η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για μειώσεις τιμών, πόσο μάλλον για τη δημιουργία καλαθιού».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «εμείς δεν είμαστε σούπερ μάρκετ για να διαθέτουμε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, πουλάμε συγκεκριμένα είδη και αντιμετωπίζουμε μια σειρά δυσκολιών σαν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να επιβιώσουμε».