Skip to main content

Αίτημα Νίτσα στον Μητσοτάκη για περισσότερες ΜΕΘ παίδων και εγκαυματιών στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ικανοποίηση του ιατρικού κόσμου της πόλης για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το ΕΣΥ

Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νίτσας κατά την καθιερωμένη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο κ. Νίτσας τόνισε χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη ότι «ο ιατρικός κόσμος της Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα καταθέτει και τις δικές του προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε με μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών η οποία να συνδυασθεί με αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα για τους νέους γιατρούς ώστε να στελεχώσουν το «γερασμένο» σύστημα, όπως επίσης να δοθούν κίνητρα για στελέχωση ειδικοτήτων όπως η αναισθησιολογία και για τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων, στα οποία οι διαγωνισμοί για προσλήψεις κατά 40 με 50% καθίστανται άγονες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα τους. Οι δε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού πρέπει να ολοκληρώνονται άμεσα ώστε να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν, τα οποία θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα μετά τις συνταξιοδοτήσεις στο ΕΣΥ μέσα στο 2023».

Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και το ΕΣΥ, όπως τόνισε ο κ. Νίτσας, ήταν και είναι σημαντική. «Όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε καθοριστική στην περίοδο της πανδημίας ενώ σήμερα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ενεργή. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η άρση γραφειοκρατικών προσκομμάτων εξ αιτίας των οποίων για να ολοκληρωθούν προσλήψεις συναδέλφων «με μπλοκάκι» ή επικουρικών χρειάζονται... τρείς μήνες!  Οι προσλήψεις προτείνουμε να γίνονται άμεσα από τα νοσοκομεία χωρίς την χρονοβόρα γραφειοκρατική παρεμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών και του υπουργείου. Επίσης να προχωρήσει η θέσπιση της άμεσης βραχυχρόνιας αναπλήρωσης (LOCUM) γιατρών του ΕΣΥ θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών του», σημείωσε.

Προτάσεις για ΜΕΘ παίδων και εγκαυματιών

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας έθεσε επίσης ένα ακόμη ζήτημα της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε «...αφορά στις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων οι οποίες δεν ξεπερνούν τις οκτώ. Προτείνουμε μέχρι την ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο να αυξηθούν άμεσα διότι οι ανάγκες πολλές φορές αποδεικνύονται μεγαλύτερες. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην αντιμετώπιση των εγκαυματιών όπου η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόνο μια μονάδα εγκαυμάτων με τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας -για τέτοιου είδους περιστατικά- στο νοσοκομείο Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Σχετικά με την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οικογενειακό Γιατρό, ο κ. Νίτσας επεσήμανε πώς «πρέπει να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ένταξη όλων των γιατρών που το επιθυμούν στο σύστημα, καθώς αυτό μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Για τη συλλογική σύμβαση, ένα άλλο ψηφισμένο μέτρο, των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) πρέπει να προχωρήσει άμεσα διότι κι εδώ μέχρι στιγμής, με ευθύνη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «λιμνάζει». Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους εργαστηριακούς και κλινοεργαστηριακούς συναδέλφους είναι ότι το clawback το οποίο πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Τον τελευταίο μήνα φτάσαμε στο... 45%, πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ. Για το λόγο αυτό είμαστε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο ΠΙΣ για επιβολή φόρου στα καπνικά προϊόντα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, κάλεσε τον πρωθυπουργό και βουλευτή της Α' Θεσσαλονίκης Κυριάκο Μητσοτάκη στο περίπτερο του συλλόγου και στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ όπου θα φιλοξενηθούν τρεις θεματικοί κύκλοι ενημερωτικών συζητήσεων από ειδικούς γιατρούς για την υπογεννητικότητα, τις εξαρτήσεις (ουσίες-διαδίκτυο) και τη βία κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.