Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για την επιδημία και την οικονομία

Η Αθήνα ελπίζει ακόμα ότι το Βερολίνο, στο τέλος της ημέρας, θα κάνει πίσω αναφορικά με το ευρώ-ομόλογο, το οποίο, ως γνωστόν...

Η Αθήνα ελπίζει ακόμα ότι το Βερολίνο, στο τέλος της ημέρας, θα κάνει πίσω αναφορικά με το ευρώ-ομόλογο, το οποίο, ως γνωστόν, πλέον έχει μετονομασθεί σε κορωνο-ομόλογο. Και στηρίζει την άποψη αυτή κυρίως στο γεγονός ότι διαφορετικά θα πέσουν δυο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες: Η ιταλική και η ισπανική.

Στη βάση της λογικής, λοιπόν, ότι είναι δυο πολύ μεγάλες οικονομίες για να αφεθούν στην τύχη τους, καλλιεργείται η εντύπωση ότι «στο τέλος κάτι θα γίνει». Καλλιεργείται επίσης η εντύπωση ότι το Βερολίνο, που κράτησε την ίδια στάση και στην προηγούμενη κρίση, χωρίς να υπολογίσει μεγέθη, τώρα θα καμφθεί. Εξ αυτού του λόγου και εννοείται με το σωστό λόμπινγκ. Ουδέν ψευδέστερο τούτου, όμως, λένε όσοι μπορούν να γνωρίζουν σε βάθος τις εξελίξεις στο παρασκήνιο κι όπως προκύπτει από τα τελευταία Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να παίρνει τα μέτρα της. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν και νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Θα είναι συνολικού ύψους 15 δις ευρώ και θα κάνει focus στα ίδια μέτωπα με το προηγούμενο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο θα ανακοινωθεί ενδεχομένως και σε λίγες μέρες από σήμερα.

Γιατί, τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μέσα στον κακό χαμό, λόγο κορονοϊού, οι θεσμοί ξεκίνησαν τη διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Και μπορεί να έκαναν focus στις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως σημασία έχει ότι δεν σκέφτηκαν καν το ενδεχόμενο να αναβάλουν τη διαδικασία. Γι αυτό και η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλιστεί ρητά και κατηγορηματικά για την χαλάρωση των στόχων ως προς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αν η καραντίνα τελειώσει τον Μάιο, κάτι μας λέει ότι δεν θα ισχύσει καμία αλλαγή. Με εντολή Βερολίνου, απ' όσο ξέρουμε.