Skip to main content

Άλλη μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας με θύμα επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης

Επιχειρηματίας πασχίζει μάταια να πληρωθεί για προμήθεια που έκανε στον δήμο Χαλκηδόνος - Η μία υπηρεσία δεν δίνει τη βεβαίωση που ζητάει η άλλη!

Στα δίχτυα της ελληνικής γραφειοκρατίας μπλέχτηκε επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης ο οποίος πασχίζει εδώ και έναν χρόνο να πληρωθεί για μια προμήθεια την οποία έκανε στον δήμο Χαλκηδόνος για τις ανάγκες προστασίας από την πανδημία. Όπως εξηγεί ο ίδιος στην Voria.gr στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 και στο πλαίσιο των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την εταιρεία του στέλεχος του δήμου Χαλκηδόνος και ζήτησε να αποσταλεί στον δήμο, προσφορά μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα οικονομικά στοιχεία για την αγορά ενός προκατασκευασμένου οικίσκου για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Η προσφορά έγινε δεκτή και ο δήμος ανέθεσε στην εταιρεία του την προμήθεια του οικίσκου έναντι συνολικού τιμήματος 6.634,00 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ). Έπειτα από σχετική υπόδειξη του δήμου Χαλκηδόνας ο οικίσκος παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων όπου τον παραχώρησε ο δήμος κατά χρήση προκειμένου να λειτουργήσει εκεί κέντρο ελέγχου για COVID-19. Κατά την παραλαβή ο εκπρόσωπος του δήμου υπέγραψε όλα τα σχετικά έγγραφα παραλαβής χωρίς καμία επιφύλαξη και λίγες μέρες μετά, στις 13.11.2020 εκδόθηκε και το τιμολόγιο πώλησης, το οποίο ο δήμος είχε την υποχρέωση να εξοφλήσει εντός 30 ημερών.

Από κει κι έπειτα ξεκίνησε ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς για τον επιχειρηματία. Η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου αρνήθηκε να εγκρίνει την εξόφληση της προμήθειας, θεωρώντας ότι θα έπρεπε προηγουμένως να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την εγκατάσταση του οικίσκου, για την οποία, αρμόδια είναι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Ζητήθηκε μάλιστα, βεβαίωση από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με το εάν απαιτείται ή όχι η έκδοση οικοδομικής άδειας για την τοποθέτηση του οικίσκου στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων. Έγγραφη τέτοια απάντηση δεν δόθηκε κι έτσι οι Οικονομική Υπηρεσία αρνήθηκε να εξοφλήσει την οφειλή.

“Εμείς δεν αρνούμαστε την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην εταιρεία η οποία έκανε όπως έπρεπε τη δουλειά της”, αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι “μπλέξαμε στα γνωστά γραφειοκρατικά γρανάζια της δημόσιας διοίκησης και δυστυχώς έχουμε εγκλωβιστεί”. Όπως εξήγησε, προσπάθησε με διάφορους τρόπους να υπερβεί αυτό το εμπόδιο. “Επικοινώνησα και με την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας και τους ζήτησα να βγάλουν εκείνοι οικοδομική άδεια μιας και ο οικίσκος είναι στο δικό τους χώρο, αλλά οι άνθρωποι μου εξήγησαν πως έχουν τοποθετήσει πολλούς τέτοιους οικίσκους σε άλλα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία και δεν απαιτήθηκε πουθενά κάτι τέτοιο, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που δημιούργησε η πανδημία. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν μας το δίνουν γραπτώς ώστε να προχωρήσουμε στην εξόφληση της εταιρείας”.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο “είμαστε σε αδιέξοδο. Παλαιότερα αυτά τα ζητήματα λύνονταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη και έδινε εντολή εξόφλησης, τώρα αυτό δεν υπάρχει”. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία οι υπηρεσίες του δήμου του υπέδειξαν να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να πάρει τα χρήματά του. “Μου είπαν να προσφύγω στο Ειρηνοδικείο Κουφαλίων για να ζητήσω την έκδοση διαταγής πληρωμής για να πάρω τα χρήματά μου, λέγοντας ότι ο δήμος δεν θα αντικρούσει το αίτημά μου. Όμως αυτό είναι απαράδεκτο”, δηλώνει στην Voria.gr ο επιχειρηματίας.