Skip to main content

Αμανατίδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα γυρίσει θετικά

Έχει ενώσει σοβαρές δυνάμεις που βλέπουν ότι η πολιτική που χαράσσεται στον συγκεκριμένο τομέα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, είπε ο βουλευτής

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εκπομπή «Απ΄τα Βόρεια» στο radio NORTH 98 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Νεοχωρίτη και Δέσποινα Κρητικού παραχώρησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας για τη μείωση του αφορολόγητου, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τη Συμφωνία Πρεσπών και τις διαμαρτυρίες

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδα και όχι μόνο, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει αρκετή συζήτηση με τον κόσμο και με όποιον καλοπροαίρετα μπορεί να συζητήσει και να ακούσει. Διαβάζοντας τη συμφωνία και εξηγώντας, έχουμε και τον τρόπο και τα μέσα για να πειστεί γιατί η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας μας».

Ερωτηθείς για την υστέρηση στην ενημέρωση του κόσμου, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως σε αυτό έπαιξε ρόλο η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας και πως τώρα είναι πιο απελευθερωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει του πολίτες.

Αναφορικά με το εάν τον ανησυχεί ότι θα στοιχήσει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ η Συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής επισήμανε: «Τελικά θα γυρίσει θετικά. Έχει ενώσει δυνάμεις οι οποίες είναι σοβαρές και βλέπουν ότι η πολιτική που χαράσσεται στον συγκεκριμένο τομέα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τα εξυπηρετεί πολλαπλώς, και όσον αφορά τη θέση της χώρας μας στην περιοχή και σε θέματα ασφάλειας και οικονομικής συνανάπτυξης».

«Η προοπτική της χώρας αυτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από τη μέχρι κεραία εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλιώς η Ελλάδα έχει 71 βέτο τα οποία μπορεί να βάλει», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης υπογραμμίζοντας τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν η άλλη πλευρά δεν τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις υπογραφές στη Συμφωνία.
Μείωση αφορολόγητου

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: η οικονομία επιτρέπει τέτοιες κινήσεις, "όλα στον καιρό τους" και βέβαια, είπε, πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται λόγος για μείωση του αφορολόγητου».

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση 120 δόσεων και το κενό που υπάρχει στην επιβράβευση των συνεπών οφειλετών ανέφερε: «Έχει γίνει κουβέντα με τους εκπροσώπους του τραπεζών με το κυβερνητικό επιτελείο και ο Δραγασάκης είπε πως περιμένει τις προτάσεις της ΝΔ, τις οποίες βεβαίως θα συζητήσουμε, δεν είμαι αρνητικός (σ.σ. στην επιβράβευση των συνεπών οφειλετών). Θα πρέπει και οι τράπεζες να δουν πώς μπορούν να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Να κλείσουμε όμως με το θέμα και να προχωρήσουν οι πλατφόρμες σε σχέση την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και βέβαια οι δόσεις, που θα απελευθερώσουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστάνε και δεν μπορούσαν να βγουν στην σύνταξη».