Skip to main content

Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η κατάσταση με την Αμμόχωστο

Για μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την Αμμόχωστο.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία ενημερώθηκαν οι ηγεσίες των κομμάτων για τις εξελίξεις γύρω από την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμέσως μετά δήλωσε πως πρόκειται για άκρως απαράδεκτη κατάσταση.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο αναφέρει:

«Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στη Κύπρο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών, συστήνει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε για το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Τέλος «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί».