Skip to main content

Αναταραχές στην Ισπανία μετά τη σύλληψη μουσικού-Τι λέει στη Voria Ισπανός ράπερ

Ο Ισπανός μουσικός Πάμπλο Χασέλ συνελήφθη μετά από καταδίκη για εξύβριση της μοναρχίας - Τι λέει Ισπανός ράπερ στη Voria.gr για τα περιστατικά.

Αναταραχές σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας μετά τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών από τις δικαστικές αρχές της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός ράπερ κατηγορήθηκε για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας μέσω του twitter και των τραγουδιών του. Η σύλληψή του ήταν επεισοδιακή, με τον ίδιο να βρίσκει καταφύγιο στο πανεπιστήμιο της Λέιντα, δυτικά της Βαρκελώνης, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν σε αυτό καθώς είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί στις αρχές και να ξεκινήσει η έκτιση της ποινής.



Το χρονικό

Ο Χάσελ, που είναι γνωστός στην Ισπανία για τις αριστερές του πεποιθήσεις, εξέφραζε την αντίθεσή του στη μοναρχία της χώρας αλλά και με αιχμηρό λόγο σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Σύμφωνα όμως με τις δικαστικές αρχές οι απόψεις αυτές κρίθηκαν ότι «προέβαλαν την τρομοκρατία και υπονόμευαν το στέμμα και άλλους κρατικούς θεσμούς, όπως τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αστυνομικές δυνάμεις».

Μετά την επεισοδιακή σύλληψή του στους χώρους του πανεπιστημίου της Λέιντα (διαβάστε ΕΔΩ), αρκετές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2021 διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ κάποιοι επιτέθηκαν σε τράπεζα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί δύο συλλήψεις. Στις άλλες πόλεις αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ακόμη 12 συλλήψεις.  



Τι αναφέρει ο ίδιος και η στάση της κυβέρνησης

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει (…) Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίες μας, όχι σε εμένα», είπε ο Χασέλ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ακόμη, 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου κόσμου του πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του. Παράλληλα και η Διεθνής Αμνηστία ανήρτησε άρθρα που ανέφεραν ότι η σύλληψη του Χασέλ είναι τρομακτική είδηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε σοβαρό ζήτημα για την ισπανική κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατίας και κυρίαρχα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα «μία μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.

Το 2018 ισπανικό δικαστήριο είχε καταδικάσει για παρόμοια υπόθεση τον ράπερ Valtònyc, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο, οι δικαστικές αρχές του οποίου απέρριψαν το αίτημα της Ισπανίας για έκδοσή του. Άλλες πρόσφατες ανάλογες υποθέσεις αφορούσαν πολιτική σάτιρα με μαριονέτες και μπλόγκερς που αστειεύονταν με δολοφονίες, τις οποίες είχε διαπράξει η δικτατορία του Φράνκο.

Για τα γεγονότα στην Ισπανία και το ιστορικό της υπόθεσης μίλησε στη Voria.gr ο Ισπανός ράπερ Ρόχε Κανέγιο που διαμένει σε προάστιο της Βαρκελώνης και τραγουδά στο συγκρότημα Generación 91. «Ο Χάσελ ασχολείται δέκα χρόνια με τη μουσική, πάντα με πολιτικό περιεχόμενο. Είναι έντονα ριζοσπαστικός. Πολιτικά ανήκει σε κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς και πάντα αναφέρεται στα τραγούδια και στον λόγο του στον μαρξισμό», αναφέρει για τις πολιτικές απόψεις του καταδικασμένου ο κ. Κανέγιο και υπογραμμίζει πως ο ίδιος «ήθελε να στείλει ένα μήνυμα, να δεχθεί την ποινή του σαν ένα μήνυμα γιατί ήθελε να το δει η κοινωνία και να βγάλει τα συμπεράσματά της. Μπορούσε να φύγει από τη χώρα και δεν το έκανε».

Παράλληλα προσθέτει πως «είχε τις πρώτες καταδίκες και δικαστήρια πριν κάποια χρόνια, όμως αλλαξε ο νόμος στην Ισπανία και πλέον άμα πεις συγκεκριμένα λόγια και πράγματα θεωρείται τρομοκρατία και έτσι κατέληξε στη φυλακή. Κατηγορείται για ένα τραγούδι, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως "ο πατέρας του Βασιλιά ότι είναι βλάκας", που το έγραψε πριν πέντε με έξι χρόνια. Αυτά που λέει, κατά τη γνώμη μου, είναι αλήθεια».
 
Καταληκτικά για τις χθεσινές διαδηλώσεις ο Ρόχε Κανέγιο προσθέτει πως «η διαδήλωση στη Βαρκελώνη είχε 2.000 άτομα, όπως λέει η αστυνομία, για τα επίπεδα του κορωνοϊού δηλαδή έχει πάρα πολύ κόσμο, η κοινωνία ζητά να κάνουν όμως κάτι για να απελευθερωθεί».

Το τραγούδι στο οπόιο αναφέρεται στον πρώην Ισπανό βασιλιά ο Πάμπλο Χασέλ:

 Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: dw.com/Reuters-Nacho Doce