Skip to main content

Ανδρουλάκης από ΔΕΘ: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

«Εγγυώμαι ευθέως ότι θα έχουμε σταθερότητα στη χώρα από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να είναι ισχυρό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πρώτη συνέντευξη τύπου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σήμερα σε ΔΕΘ έπειτα από οχτώ χρόνια και ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και με πατερίτσες, συνεπεία του ατυχήματός του, έφτασε στην ώρα του και από την αρχή ξεκίνησε με επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου. «Η υπόθεση αυτή δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Επικαλούνται το επιχείρημα του απορρήτου, τόνισε, αλλά βάσει νόμου της ίδιας της ΝΔ, αυτό που μου ζητούν να κάνω ως θύμα είναι παράνομο. «Αντισυνταγματική παρακολούθηση και να φορτωθεί το θύμα την παρανομία. Αυτό είναι θράσος. Βάσει του νόμου του 2006, ο πρωθυπουργός που προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών να άρει το απόρρητο», σημείωσε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε μάλιστα τα πυρά του όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για «διάτρητη και νοσηρή ιστορία».

«Δεν θέλω να εργαλειοποιήσω τίποτα. Δεν θέλω να βγάλω πολιτικό αποτέλεσμα, θέλω να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση. Όλα μου τα βήματα είναι νομιμότητας και δε θα με σύρει κανείς στην παρανομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης στηλίτευσε την άρνηση των κυβερνητικών βουλευτών να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά καλείται ο ίδιος. Έκανε λόγο μάλιστα για «συγκάλυψη».

«Είναι ζήτημα προτεραιότητας ο πρωθυπουργός να άρει άμεσα το απόρρητο. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της πολιτικής ηρεμίας και της πολιτικής διαφάνειας», είπε.

Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι κολλημένοι στις καρέκλες, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Εγγυώμαι ευθέως ότι θα έχουμε σταθερότητα στη χώρα από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, αρκεί το ΠΑΣΟΚ να είναι ισχυρό», τόνισε. Και εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση στους αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει πραγματική αλλαγή για τον τόπο.

Για τα περί «τερατογένεσης» του κ. Μητσοτάκη, λόγω ενδεχομένου συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Πρωθυπουργός σε πανικό και μέσα στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να κρατηθεί στην εξουσία και χρησιμοποιεί εκφράσεις, που δεν αρμόζουν στα πολιτικά ήθη, που έρχονται από άλλες εποχές. Μη βιαζόμαστε για συνεργασίες και κάνουμε σενάρια. Θα καταθέσει καθένας τα προγράμματά του, θα κρίνει ο λαός, θα έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και θα διαχειριστώ με απόλυτη ευθύνη την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός. Κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Άλλοι δεν το κατανοούν. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, άλλοι τις φοβούνται γι' αυτό βάζουν εκβιαστικά διλήμματα».

Ωστόσο και ο ίδιος έθεσε το δικό του δίλημμα: «Ή πάμε σε πολιτική ανατροπή, με ισχυρή τη Δημοκρατική Παράταξη ή δείχνουμε τεράστια ανοχή στα φαινόμενα καθεστωτισμού και αδικίας που ζει ο ελληνικός λαός».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στις εθνικές εκλογές το κόμμα του θα δώσει αγώνα χωρίς ταβάνι. «Κοιτώ τις δημοσκοπήσεις, χαίρομαι που πάμε καλύτερα. Δεν υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει αγώνας καθημερινός», είπε.

Ερωτηθείς για τη φράση που χρησιμοποίησε «δημοκρατική ανατροπή», με ποια κόμματα θα μπορούσε να γίνει, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι αυτά θα τα διαμορφώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. «Εγώ ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορούμε να επιβάλλουμε την πολιτική αλλαγή. Δεν θα επιλέξω εγώ πρωθυπουργό, ο λαός θα το κάνει με την ψήφο του. Εμείς κάνουμε αγώνα στο προσκήνιο, χωρίς παιχνίδια με την εγχώρια ολιγαρχία. Δεν θέλουμε εξαρτήσεις. Θα συγκρουστούμε με όσα κρατούν την Ελλάδα πίσω. Θέλουμε ανοιχτό διάλογο και αξιολόγηση, όχι προβοκάτσιες. Το πολιτικό σύστημα της χώρας να σέβεται τον πολίτη. Προσωπικά συμφωνίες στο παρασκήνιο δεν θα κάνω με κανέναν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις εθνικές εκλογές, τις συνεργασίες των κομμάτων και ειδικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Δεν ηγούμαι κόμματος – σούπερ μάρκετ. Δεν υπηρετούμε στο ΠΑΣΟΚ οτιδήποτε, προκειμένου να έχουμε μια καρέκλα. Η Ιστορία της Ελλάδας μας έμαθε τον όρο της αποστασίας. Θα είναι τεράστια οπισθοδρόμηση στην πορεία της Δημοκρατίας μας, με αφορμή τα Predator, τις παρακολουθήσεις κτλ. Αν συμφωνούν σε κάτι Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι στο ό,τι ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών ένας από τους δυο θα είναι πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης λέει ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ... Φτιάχνουν σενάρια που υπονομεύουν την προοπτική της Δημοκρατικής Παράταξης. Ζητώ καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να έχει η χώρα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο και πρωθυπουργό που θα τον σέβονται παντού. Όχι πρωθυπουργό που θα στέλνει fake δημοσκοπήσεις ή πρωθυπουργό που παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του».

Ενεργειακή κρίση

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση: «Η χώρα θα μπορούσε να μην περάσει αυτά που περνά σήμερα. Είχε τον λιγνίτη, αλλά επέλεξαν να κάνουν απολιγνιτοποίηση, αντί απανθρακοποίησης, όπως γίνεται στην Ιβηρική. Εκεί το μοντέλο πέτυχε. Εμείς όμως ακολουθήσαμε έναν λάθος δρόμο, αυτόν της απολιγνιτοποίησης. Το λάθος έκαναν συνειδητά και η κυβέρνηση της ΝΔ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να ευνοήσουν τα συμφέροντα του φυσικού αερίου. Πρώτα έκαναν στρατηγική επιλογή προώθησης και εξάρτησης από το φυσικό αέριο και σήμερα λένε αλλάξτε το φυσικό αέριο με πετρέλαιο θέρμανσης. Η χώρα πρέπει να πάει στις ΑΠΕ, όχι όμως ως εργαλείο πέντε μεγάλων συστημάτων εταιριών της χώρας. Η πράσινη μετάβαση θα επιτευχθεί μόνον όταν δεν αφήνει κανέναν πίσω στη φτωχοποίηση».

Αναφορικά με τα άμεσα μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Πλαφόν στη λιανική, να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέδρη και πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν αρκεί το πρόγραμμα 'Εξοικονομώ', απαιτούνται άμεσα φορολογικά κίνητρα σε όσους θέλουν να κάνουν ενέργειες εξοικονόμησης, όπως η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Και μείωση κάποιων φόρων στα καύσιμα. Αυτά συνιστούν ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν την κοινωνία να σταθεί όρθια. Επίσης δεν μπορεί η επιδότηση στην κιλοβατώρα να είναι ίδια για όλους. Πρέπει να υπάρξει αναλογική επιδότηση σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε πολίτη».

Για το ενεργειακό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε σε προτεραιότητα το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Ανέφερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα και ζήτησε πρωτοβουλίες για τους εργάτες γης, εξαιτίας της έλλειψης των οποίων προϊόντα σαπίζουν. Επίσης, είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στη χώρα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, διότι υπάρχει κίνδυνος λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει, είπε, να υπάρξουν άμεσα έργα.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συνδυαστεί ο τουρισμός και τα οφέλη του με την τοπική παραγωγή για να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για τη χώρα, προτείνοντας ένα άλλο μοντέλο διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Υποκλοπές

Επανερχόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πικρία του για την αναξιοπρεπή όπως τη χαρακτήρισε αντιμετώπισή του ειδικά από την κυβέρνηση. «Εγώ δεν ξέρω ολιγάρχες από τη Σαουδική Αραβία να τους τραπεζώνω στο σπίτι μου κ. Μητσοτάκη. Ένας ευρωβουλευτής είμαι, που στοχοποιείται και άλλοτε τον λένε εθνικιστή, άλλοτε φιλο-ερντογανικό... Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να πάμε στις εκλογές με ομαλό πολιτικό κλίμα. Να άρει τις σκιές, να μάθουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Αν παρακολουθούσαν την πρόεδρο της Δημοκρατίας θα της έλεγε πηγαίνετε στην ΕΥΠ να αρθεί το απόρρητο; Δεν εργαλειοποιώ εγώ το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης το εργαλειοποιεί. Η Δεξιά γι' ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι τρέφεται από τις συνωμοσίες».

Για το παράνομο λογισμικό Predator, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ το θέμα, διότι θα τσαλακώσει την διεθνή του εικόνα. Δεν μπορεί στις Βρυξέλλες κανείς να δεχτεί ότι χρησιμοποιείται ένα τέτοιο 'όπλο' από μια κυβέρνηση εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου. Γι' αυτό η ΝΔ πάει να συμψηφίσει, λέγοντας ότι παρακολουθούμε εμείς, παρακολουθούσαν όμως και επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δεχόμαστε συμψηφισμούς. Το κέντρο των παρακολουθήσεων και του Predator είναι εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σύγχρονης Δημοκρατίας. Οφείλει η ΕΕ να απαγορεύσει όλα αυτά τα λογισμικά παγίδευσης. Οφείλει η ΝΔ να φέρει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής όλους τους υπεύθυνους, αλλιώς θα απευθυνθώ και θα ζητήσω να το κάνει η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες, για να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν εκεί και να μάθουμε την αλήθεια».

«Εάν ο λαός τους αποδοκιμάσει, δεν θα τους βάλουμε εμείς από το παράθυρο. Ο παράγοντας που καθοδηγεί τις εξελίξεις είναι ο λαός», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης σε ερώτηση για όσα έχει πει ότι δεν θα συμπράξει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σε απομόνωση κυβέρνηση και Μητσοτάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο πρωθυπουργός έχουν απομονωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και του παράνομου λογισμικού Predator και δεν τους υποστηρίζουν ούτε οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο εξωδικαστικός διακανομισμός απέτυχε παταγωδώς, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ανέλυσε σειρά προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες είχε αναφέρει και στη χτεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ. Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και νομοθετική ρύθμιση για όσους αντικειμενικά δεν άντεξαν στην κρίση. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στο έλεος των funds», είπε.

Επανερχόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πικρία του για την αναξιοπρεπή όπως τη χαρακτήρισε αντιμετώπισή του ειδικά από την κυβέρνηση. «Εγώ δεν ξέρω ολιγάρχες από τη Σαουδική Αραβία να τους τραπεζώνω στο σπίτι μου κ. Μητσοτάκη. Ένας ευρωβουλευτής είμαι, που στοχοποιείται και άλλοτε τον λένε εθνικιστή, άλλοτε φιλο-ερντογανικό... Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να πάμε στις εκλογές με ομαλό πολιτικό κλίμα. Να άρει τις σκιές, να μάθουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Αν παρακολουθούσαν την πρόεδρο της Δημοκρατίας θα της έλεγε πηγαίνετε στην ΕΥΠ να αρθεί το απόρρητο; Δεν εργαλειοποιώ εγώ το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης το εργαλειοποιεί. Η Δεξιά γι' ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι τρέφεται από τις συνωμοσίες».

Για το παράνομο λογισμικό Predator, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ το θέμα, διότι θα τσαλακώσει την διεθνή του εικόνα. Δεν μπορεί στις Βρυξέλλες κανείς να δεχτεί ότι χρησιμοποιείται ένα τέτοιο 'όπλο' από μια κυβέρνηση εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου. Γι' αυτό η ΝΔ πάει να συμψηφίσει, λέγοντας ότι παρακολουθούμε εμείς, παρακολουθούσαν όμως και επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δεχόμαστε συμψηφισμούς. Το κέντρο των παρακολουθήσεων και του Predator είναι εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σύγχρονης Δημοκρατίας. Οφείλει η ΕΕ να απαγορεύσει όλα αυτά τα λογισμικά παγίδευσης. Οφείλει η ΝΔ να φέρει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής όλους τους υπεύθυνους, αλλιώς θα απευθυνθώ και θα ζητήσω να το κάνει η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες, για να αναγκαστούν να λογοδοτήσουν εκεί και να μάθουμε την αλήθεια».

«Εάν ο λαός τους αποδοκιμάσει, δεν θα τους βάλουμε εμείς από το παράθυρο. Ο παράγοντας που καθοδηγεί τις εξελίξεις είναι ο λαός», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης σε ερώτηση για όσα έχει πει ότι δεν θα συμπράξει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατική, χωρίς λεφτόδενδρα, υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι θα την ενημερώσει το επόμενο διάστημα, ώστε να βοηθήσει και ως εγγυητής του πολιτεύματος, για την ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος στη χώρα. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας συνταγματικός μιθριδατισμός στη χώρα», σημείωσε.

«Με παρακολουθούσαν για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, διότι όλα έγιναν μέσα στις εσωκομματικές εκλογές», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πιο υπεύθυνος θεσμικά είναι ο κ. Γεραπετρίτης, αλλά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων παραιτήθηκε ο κ. Δημητριάδης. Γιατί ο κ. Δημητριάδης;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «στην Τουρκία υπάρχει πλέον μια στρατηγική διαπαιδαγώγηση του τουρκικού λαού στην ένταση. Θεωρώ χίμαιρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δεν έπρεπε πια να υπάρχει τέτοια συζήτηση. Δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις: Ειδική σχέση (αναβάθμιση τελωνειακής σχέσης με Τουρκία, άμεσε όμως κυρώσεις σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και δεύτερον άμεσο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες της ΕΕ. Αυτά είναι προτεραιότητες και τις έχω κάνει ήδη σε ό,τι με αφορά. Να τελειώσουν οι εκλογές στην Κύπρο για να αρχίσει εκ νέου η συζήτηση για το Κυπριακό, όπου πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε κι εμείς. Οφείλει η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες. Θέλω σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά με άλλη πολιτική από τη γειτονική χώρα. Ναι στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια εξοπλισμών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας και αναφέρθηκε σε σειρά εσφαλμένων πολιτικών στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το στεγαστικό πρόγραμμα της ΝΔ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. «Εμείς προτείνουμε ό,τι έγινε και αλλού και δεν ανακαλύπτουμε κάτι δικό μας, για να εξυπηρετήσουμε επιχειρηματικά συμφέροντα», σημείωσε.

Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι γίνεται ένα παιχνίδι εργαλειοποίησής του. Πρότεινε αλλαγή της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και είπε ότι η χώρα δεν έχει κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση. «Διαφωνώ κάθετα με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, αλλά και με πολιτικές που εκθέτουν τη χώρα, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλουμε να ασκήσουμε ισχυρή πίεση στην Ευρώπη για να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα, με αναλογικότητα ανάμεσα στις χώρες», σημείωσε. Αναφέρθηκε δε στις «νησίδες σταθερότητας», λέγοντας ότι τα επόμενα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα θα έρθουν από την Αφρική. Αυτές οι «νησίδες» θα είναι όπως είπε 10 – 15 χώρες της συγκεκριμένης ηπείρου, τις οποίες θα στηρίξει η Ευρώπη, για να αποφύγει τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, όπως όμως γίνεται στο εξωτερικό (ιδιωτική αστυνόμευση) κι όχι με θέσπιση ειδικού σώματος. «Ούτε να ασυδοσία, που απαξιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε όμως και ειδικό σώμα αστυνόμευσης», είπε.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά στις στηρίξεις του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ότι είναι εναντίον των κομματικών χρισμάτων σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, όμως η τελική στάση του κόμματος θα καθοριστεί συλλογικά σε επόμενο χρόνο.

*Το κείμενο ανανεώνεται συνεχώς