Skip to main content

Aνοίγουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη – Ποιους πελάτες δέχονται

Ποιες εταιρείες επαναλειτουργούν τα φυσικά τους καταστήματα στη Θεσσαλονίκη - Υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει το άνοιγμα.

Μορφή...επιδημίας τείνει να πάρει η επαναλειτουργία, μόνο για επαγγελματίες, των φυσικών καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων στη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους των ειδών σπιτιού, των προϊόντων τεχνολογίας, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των ηλεκτρικών συσκευών.

Πάντως το παραθυράκι που έχει βρεθεί από τις εν λόγω αλυσίδες, οι οποίες  απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες, που στην Ελλάδα, είναι ουκ ολίγοι, δεν αποκλείεται να ανοίξει... την όρεξη και άλλων επιχειρήσεων να λειτουργήσουν δια της πλαγίας οδού, ενώ, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσουν σήμερα το πρωί με τις σχετικές ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης για το πώς τελικά θα λειτουργήσει η αγορά το επόμενο διάστημα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί σε ρυθμούς click away (επιλογή προϊόντων από τον πελάτη, παραγγελία on line ή τηλεφωνικά και παραλαβή με καθορισμένο ραντεβού από το κατάστημα).
 
Θέλουν να αποσυμφορήσουν τα e-shops τους

Στόχος των αλυσίδων που προχωρούν σε άνοιγμα είναι να αποσυμφορηθούν μερικώς τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, καθώς και το σύστημα μεταφορών και παραδόσεων των παραγγελιών που έχουν πάρει φωτιά, το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Πάντως όπως λένε γνώστες της αγοράς το κύμα ανοίγματος έχει συμπαρασύρει πολλές αλυσίδες, οι οποίες δεν θα άνοιγαν, ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν κομμάτι από την όποια αγοραστική πίτα δημιουργείται μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα ανοίγει τις πύλες του το ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη, με ώρες λειτουργίας από τις 10.00 μέχρι τις 17.00.

Σε 72 καταστήματα της αλυσίδας «Κωτσόβολος» μπορούν από χθες να εξυπηρετούνται οι επαγγελματίες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τον χορό του ιδιόμορφου ανοίγματος έσυραν το Πλαίσιο με 12 καταστήματα σε λειτουργία, τα Public με 32 καταστήματα, τα Media Markt με δυο καταστήματα, ένα σε Θεσσαλονίκη και ένα σε Αθήνα, τα Jysk - το e-shop, των οποίων λόγω του φόρτου, δεν λειτουργεί προσωρινά - η Leroy Merlin και τα Praktiker.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Για να εισέλθει κάποιος σε ένα από τα παραπάνω καταστήματα, θα πρέπει να διαθέτει τα διαπιστευτήρια του ως επαγγελματίες, ήτοι βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας επιτηδευματία ή ελεύθερου επαγγελματία ή μέλους διοίκησης από το σύστημα Εργάνη ή να έχει εκτυπώσει τα στοιχεία μητρώου από το Taxisnet ή να διαθέτει δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας.
Επιτρέπονται αγορές μόνο με έκδοση τιμολογίου, ενώ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος να αξιοποιήσει φιλία ή συγγένεια με επαγγελματία απαγορεύεται η είσοδος συνοδού στο κατάστημα.

Διαμαρτυρία από τον ΕΣΘ

Στο μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για αθέμιτη πρακτική που ακολουθούν αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες, όπως αναφέρεται,  εκμεταλλευόμενες «παράθυρο» που υπάρχει για τις δια ζώσης αγορές, αυξάνουν τις πωλήσεις τους εις βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος, πολλές επιχειρήσεις εξασφάλισαν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα χονδρικής, νόμιμα, με φυσική παρουσία του πελάτη στα καταστήματα, καθώς η δυνατότητα διανομής προϊόντων μέσω courier έχει φτάσει στο έπακρο.

Καταγγέλλει ωστόσο ότι με αυτόν τον τρόπο, διαθέτουν και άλλα προϊόντα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν πωλήσεις χονδρικής με τιμολόγιο.