Skip to main content

Ανησυχία για τους περιορισμούς στους Ρώσους - Οι Βαλκάνιοι κρατούν τη Χαλκιδική

Ο οριζόντιος έλεγχος στους Ρώσους που έρχονται στην Ελλάδα θα φέρει πολύωρες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια – Τι λένε άνθρωποι του τουρισμού

Σε σκωτσέζικο ντους εξελίσσεται φέτος ο τουρισμός για τους ανθρώπους του κλάδου καθώς μετά την αυστηροποίηση της πολιτικής για τις αφίξεις Ρώσων στη χώρα μας - που αποφάσισε το υπουργείο Τουρισμού, εκδίδοντας σχετική ΚΥΑ, υπό τον φόβο νέου πανδημικού κύματος κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα - οι πιθανότητες για έλευση από την εν λόγω χώρα περιορίζονται.

Διαβάστε: Ανατροπή για τους Ρώσους τουρίστες - Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ και για τους εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει την απαγόρευση όλων των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ή όχι. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί η Βρετανία να χαρακτηριστεί «χώρα ανησυχίας» εξαιτίας της ευρείας διάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους του  κορωνοϊού.  Επί του παρόντως σθεναρή αντίσταση φέρονται να προβάλουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα.

Τι γίνεται με τους Ρώσους

Το γεγονός πως οι Ρώσοι τουρίστες θα πρέπει να υποβάλλονται σε διπλό τεστ (ένα στη χώρα τους και ένα κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα) ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αυτούς. Μάλιστα δημιουργείται ζήτημα ύπαρξης ή μη υποδομών στα αεροδρόμια της χώρας που θα επιτρέπουν την υποβολή όλων των Ρώσων οριζοντίως σε rapid test καθώς υπάρχει ο φόβος για αναμονή ωρών.

Ωστόσο το γεγονός πως η αγορά της Ρωσίας ήταν παγωμένη για τη χώρα μας, με ελάχιστες κρατήσεις, επί του παρόντος δεν μοιάζει να δημιουργεί αναταράξεις στον ελληνικό τουρισμό που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του με τη μετάλλαξη Δέλτα, να δείχνει... τα δόντια της και να μην αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

«Η αγορά από τη Ρωσία είναι παγωμένη. Η όποια κινητικότητα θα ξεκινούσε από σήμερα καθώς διευρύνεται το πρόγραμμα των πτήσεων για ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ άλλων για Ρόδο, Κρήτη,Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα. Ωστόσο η κατάσταση μοιάζει να δυσκολεύει περαιτέρω» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας πρέπει να προστατευτεί, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνεται rapid test σε όλους του Ρώσους που θα φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια.

«Φανταστείτε μια πτήση με 100 άτομα, τα οποία θα έρχονται από Ρωσία και θα πρέπει όλα να υποβληθούν σε τέστ, ποια θα είναι η αναμονή που θα δημιουργηθεί. Αν την ίδια εώρα υπάρχει και άλλη πτήση από άλλη χώρα, και κάποιοι από τους ταξιδιώτες θα υποβληθούν δειγματολειπτικά σε τεστ, τότε είναι αναπόφευκτες οι ουρές, οι καθυστερήσεις και οι πιθανοί εκνευρισμοί στους τουρίστες» αναφέρει ο κ. Τάσιος τονίζοντας πως όταν το ταξίδι δυσκολεύει, δυσκολεύει και η απόφαση για την επιλογή συγκεκριμένων προορισμών.

Σημειώνεται πως ο χρόνος αναμονής για την υποβολή ανά άτομο σε rapid test είναι ένα τέταρτο.

«Δυστυχώς οι μεταλλάξεις του ιού φέρνουν και μεταλλάξεις της τουριστικής αγοράς» σημειώνει ο κ. Τάσιος τονίζοντας πως ζούμε μία δεύτερη καλοκαιρινή περίοδο με covid-19.  

Τονωτική ένεση οι Βαλκάνιοι για τη Χαλκιδική
 
Αναφερόμενος στους Βαλκάνιους που αυτή την περίοδο κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική ο πρόεδρος του ΠΟΞ σημειώνει πως «αν δεν υπήρχαν αυτοί, η Χαλκδική θα ήταν άδεια από τουρίστες».

«Οι κρατήσεις από τη Ρωσία είναι ελάχιστες και τα δωμάτια δεν είναι πληρωμένα. Περιμέναμε τη διεύρυνση του προγράμματος των πτήσεων από τη Ρωσία για να την όποια κινητικότητα. Η κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται αναφορικά με τη Ρωσία δεν δημιουργεί κάποιο επιπλέον πρόβλημα στη Χαλκιδκή πέρα από αυτά που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει και φέτος ο τουρισμός» αναφέρει ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς υπογραμμίζοντας πως ο τουρισμός μοιάζει με καρδιογράφημα. «Άλλα ξενοδοχεία έχουν τώρα τουρίστες και όχι αργότερα, άλλα είναι άδεια το διάστημα που διανύουμε και έχουν κρατήσεις για αργότερα» σημειώνει και ο κ. Λασπάς συμπληρώνοντας πάντως πως υπήρξαν ακυρώσεις από τουρίστες που θα ταξίδευαν με τον Μουζενίδη, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τον όμιλο.  

Σχετικά με το γεγονός πως πλέον στον Προμαχώνα θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ στους Βαλκάνιους που επισκέπτονται τη χώρα μας και όχι στο σύνολο όσων μπαίνουν – κάτι που δημιουργούσε πολύωρες καθυστερήσεις και εκνευρισμούς – ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως αποτελεί σημαντική εξέλιξη, σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις τρεις επιπλέον νεές λωρίδες που αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία.