Skip to main content

Σεισμός στη Φλώρινα: Ξενύχτησαν στους δρόμους οι κάτοικοι, τι λένε οι σεισμολόγοι

Αναστάτωση στη Φλώρινα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε περιοχή και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα - Κλειστά τα σχολεία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσε ο ισχυρός σεισμός στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι και τη Λάρισα.

Οι κάτοικοι της περιοχής  ταρακουνούθηκαν για αρκετά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους για περισσότερη ασφάλεια.

Λίγο μετά τον σεισμό επικράτησε αναστάτωση στην πόλη της Φλώρινας με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, παραμένοντας σε επιφυλακή για τη σεισμική δραστηριότητα.

«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στη Voria.gr κάτοικος της Φλώρινας.

«Κουνιόμασταν αρκετή ώρα και από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς φοβήθηκαμε αρκετά. Πολλοί ήταν αυτοί, μάλιστα, που μπήκαν στα αμάξια και ετοιμάστηκαν για παν ενδεχόμενο», αναφέρει άλλη κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας πως ακόμη και μια ώρα μετά τον πρώτο σεισμό παρέμεναν εκτός σπιτιού.



Μάλιστα, εκτός την έντονη ταραχή, ο σεισμός με τους συνεχείς μετασεισμούς άφησε πίσω του και καταστροφές. Συγκεκριμένα, έσπασαν τζαμαρίες σε καταστήματα και σπίτια, ωστόσο, ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς πολιτών.

Μετά τον σεισμό των 5,3 ρίχτερ καταγράφηκαν και άλλες σεισμικές δονήσεις: 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,9  σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 2,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 3,9 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,9 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Επίσης, σημειώθηκε σεισμός 3,7 σε εστιακό βάθος 8,6 χλμ, 3,1 σε βάθος 10 χλμ και 3 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στη Φλώρινα: Έπεσαν σοβάδες από κτήρια σε αμάξια, έσπασαν τζαμαρίες (φωτο)

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας ότι «είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας.



«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Οι σεισμολόγοι περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όπως διευκρίνισε, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τακτικής σεισμικότητας.

Μιλώντας στο protothema.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι ειναι ενθαρρυντικό ότι μέσα σε λίγη ώρα από τον σεισμό έχουν γίνει μετασεισμοί. Όπως είπε, η περιοχή δεν δίνει συχνά σεισμούς όμως δίνει μεγάλους σε ένταση. Εκτίμησε ότι το πρωί θα υπάρχει καλύτερη εικόνα αύριο το πρωί.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό» δήλωσε στο protothema.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, που έσπευσε στη Φλώρινα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

 

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο

Όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Φλώρινα και το μπαράζ μετασεισμών που ακολούθησε.

Σύμφωνα με απόφαση των οικείων δημάρχων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.