Skip to main content

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του ανοίγει το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Πολίχνη

Οι συζητήσεις και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τις πύλες του ανοίγει το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με σύνθημα: Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»( Ναζίμ Χικμέτ) σήμερα Πέμπτη 14/9, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις και στέκια στα πλαίσια του 49 Φεστιβάλ ΚΝΕ -οδηγητή :

Ξεχωρίζει η φετινή κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τίτλο: «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι νεκροί μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Παράλληλα στο Στέκι Πολιτισμού, και τις τρεις μέρες, θα υπάρχει εικαστική έκθεση με τίτλο: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο. Θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις όλες τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης, τις ώρες 19.00 - 21.00. Επίσης, την Παρασκευή 15/9, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους με τίτλο «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».

Το Σάββατο 16/9 θα παρουσιαστεί Εικαστική έκθεση φοιτητών Εικαστικού ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Ο χώρος του Φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει: Μαθητικό Στέκι, Φοιτητικό Στέκι, Εργατικό Στέκι, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι Νέων Στρατευμένων, Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, Παιδότοπο, Γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο». Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιούνται στις 19.00 παιχνίδι ρουκ ζουκ καθώς και δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στα 55 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ με τίτλο «Ετούτα τα παιδιά φτάνουν από πολύ μακριά, τραβούνε πολύ μακριά (...) να φτιάξουν ένα κόσμο ευτυχισμένο, τον σοσιαλισμό». Επίσης, στον χώρο θα λειτουργούν γωνιά γνωριμίας πρωτοετών φοιτητών με την ΚΝΕ καθώς και γωνιά για την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
Το Εργατικό Στέκι θα πλαισιωθεί με έκθεση με θέμα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παλεύουμε για την ανατροπή». Στο χώρο θα υπάρχει επίσης γωνιά Σπουδαστών Μαθητείας - Κατάρτισης.
Στο Στέκι Ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση με τίτλο «Αμύθητα κέρδη για τους λίγους, καταστολή της σκέψης για τους πολλούς». Οπως κάθε χρόνο, στον χώρο θα φιλοξενούνται θεραπευτικά προγράμματα και προγράμματα πρόληψης.

Στο Στέκι Αθλητισμού, την Παρασκευή 15/9 θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού από τις 18.00 έως τις 21.00 και το Σάββατο 16/9 επίδειξη τζούντο από την ομάδα του ΓΣ Ηρακλή στις 19.00. Στον χώρο επίσης θα λειτουργεί τοίχος αναρρίχησης.

Στο Στέκι Γυναικών θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας».

Το πρόγραμμα του "Κόκκινου Αερόστατου" και Παιδότοπου στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Το δικό του ξεχωριστό πρόγραμμα θα έχουν οι μικροί φίλοι του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή και τις τρεις μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 'έως  το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ Για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στη γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πλούσιες δράσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Την Πέμπτη: Παιχνίδι για το περιβάλλον, στένσιλ με θέμα τις πυρκαγιές, workshop γκράφιτι.
 Την Παρασκευή: Διαγωνισμό αντιφασιστικής ρίμας «Παύλος Φύσσας», στένσιλ «να γενούνε τα σκοτάδια φως». Παιχνίδι γρίφων με αφορμή την 50η επέτειο από το Πολυτεχνείο.
 Το Σάββατο: Podcast «έναρξη της νέας χρονιάς», συνάντηση παιδικής κατασκήνωσης. 

 Αντίστοιχα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών υπάρχει ο Παιδότοπος, που το πρόγραμμα του περιλαμβάνει:
Την Πέμπτη: Ανακυκλώσιμη κηπουρική, διαδραστικό παιχνίδι για τη μόλυνση των υδάτων, φιδάκι ερωτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, βιωματικό εργαστήρι «Τα σκοτάδια που γίνονται φως».
 Την Παρασκευή: Κατασκευή μαριονέτας, messy play, παίζω, τρέχω και γελώ με την κλόουν μπεμπαμπλουμ, παράσταση Καραγκιόζη.
 Το Σάββατο: Workshop «φτιάξε το δικό σου bubble εργαλείο», Bubble show, baby yoga, εργαστήρι χαράς, πάρτι.
 Όλες τις μέρες στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές αθλητικών δραστηριοτήτων, εργαστήρι πειραμάτων και face painting.

Συζητήσεις στο 49 Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

Την Πέμπτη 15/9 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη σκηνή Φοιτητών και νέων εργαζομένων στις 20.00 με θέμα : «Νέο Αντεργατικό Νομοσχέδιο : όταν η αδικία γίνεται νόμος, η οργάνωση της πάλης και η αντεπίθεση γίνεται καθήκον». Θα μιλήσουν : ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ , ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ ενώ παρέμβαση θα κάνει ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του Σ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και του ΔΣ του συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 15/9 στις 20.00 στη Λαϊκή σκηνή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα : « Λαϊκή Συσπείρωση ισχυρή, το πραγματικό δέος στην αντίπαλη πολιτική». Θα μιλήσουν : ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος του Γ.Π. της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Βασίλης Τομπουλίδηςυποψήφιος δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος του Γ.Π. της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό  πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή
«Το ελληνικό τραγούδι συναντά την ποίηση». Αφιέρωμα από τον Βασίλη Πρατσινάκη.
Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
Λαϊκή Σκηνή
- Αφιέρωμα στον Ακη Πάνου, με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν»
Συμμετέχουν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας
- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα»
Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων
- Σε+ Με Πατιρντί
- Φοίβος Δεληβοριάς
- Βουκολική Διαταραχή
Μαθητική Σκηνή
Μαθητικά Συγκροτήματα
- DullGas
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή
- «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή»- Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη
Επιμέλεια αφιερώματος: Πάνος Γαλάνης, Πάνος Τσίτσικας
Ενορχηστρώσεις: Πάνος Τσίτσικας
Τραγούδι: Γιώργος Μεράντζας, Μάρθα Φριντζήλα
- «Της ψυχής το παρακάτω»- Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Στόκας
Λαϊκή Σκηνή
- Συναυλία με την μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη
- Γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου
Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων
- Domenica
- Σπύρος Γραμμένος
- Koza Mostra
Μαθητική Σκηνή
- Rast Maqam
- Μαρίνα Σάττι

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή
- Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο από  τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο
- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου
Λαϊκή Σκηνή
- Ρεμπέτ Ασκέρ
- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

-Urban Pulse
- Μωρά στη Φωτιά
Μαθητική Σκηνή
- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση
- Marseaux

Χώρος αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις καταστροφικές για το λαό πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας,οιοργανώσεις περιοχήςΚεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕκαι της ΚΝΕστέκονται αλληλέγγυοι στους πληγέντες και προχωρούν μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών και στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώροστα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:
Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι.
Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.
Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη.
Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).
Φακοί.