Skip to main content

Αντιδράσεις για το μήνυμα συμπαράστασης του Τζόκοβιτς στους Σέρβους του Κοσόβου: «Θα το ξαναέκανα»

«Το Κόσσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία!», έγραψε ο Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις μπήκε με το δεξί στο Roland Garros επικρατώντας με 3-0 του (σερβικής καταγωγής) Αμερικανού Αλεξάνταρ Κοβάτσεβιτς, ωστόσο η απόφαση του να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, όπου και πάλι εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει μεγάλη ένταση, προκάλεσε αντιδράσεις.

Εκεί όπου όπως έχει καθιερωθεί οι νικητές των αγώνων στα τουρνουά Grand Slam γράφουν το δικό τους μήνυμα στην κάμερα που βρίσκεται εντός αγωνιστικού χώρου.

Κι ο Σέρβος τενίστας επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους συμπατριώτες του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου και πάλι υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση.

Βράζει το Κόσοβο: Δύο διαδηλωτές «χτυπήθηκαν από σφαίρες» στην πόλη Ζβέτσαν, τραυματίστηκαν 41 άνδρες της KFOR (vids)

«Το Κόσσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία!», έγραψε ο Τζόκοβιτς παίρνοντας θέση για τα όσα συμβαίνουν εκεί τις τελευταίες ημέρες.

Στα social media πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν τον Νόλε για την συγκεκριμένη επιλογή, θεωρώντας ότι λειτούργησε ως εργαλείο της σερβικής κυβέρνησης και ότι προβάλει μέσα από το τουρνουά τον σερβικό εθνκισμό, με τον ίδιο πάντως να είναι ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβος, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως δημόσιο πρόσωπο και ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω υποστήριξη σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη», είπε με αποφασιστικό ύφος ο Τζόκοβιτς και συμπλήρωσε με νόημα:

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια. Αυτή η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλα κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».

Πάντως με την έκταση που πήρε το θέμα, η ερώτηση για το πολιτικό μήνυμα δεν... υπάρχει στο βίντεο που έχουν ανεβάσει οι διοργανωτές από την συνέντευξη Τύπου.

Βέβαια αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζόκοβιτς είχε πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το αντίθετο μάλιστα καθώς όλη η οικογένεια του πατέρα του έχει γεννηθεί εκεί, πριν μετακομίσουν στις αρχές της δεκαετίας του '80 στο Βελιγράδι, με τον Νόλε το 2008, λίγο μετά την πρώτη του επιτυχία σε τουρνουά Grand Slam (Australian Open) είχε στείλει μέσω βίντεο ανάλογο μήνυμα στους συμπατριώτες του που διαδήλωναν στο Βελιγράδι κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου...