Skip to main content

Αντίθετες με την ευρωπαϊκή Super League οι χώρες της ΕΕ εκτός της Ισπανίας

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αθλητισμού ζητούν τη διατήρηση των αρχών του ανοιχτού χαρακτήρα

Οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με εξαίρεση την Ισπανία, έχουν αντίθετη άποψη για το ποδοσφαιρικό σχέδιο της «Super League», ζητώντας την διατήρηση των «αρχών του ανοιχτού χαρακτήρα» και της «αθλητικής αξίας» των διοργανώσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της UEFA, στο Παρίσι.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, δεν αναφέρεται ρητά σ΄ αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι μια στάση ενάντια στο πνεύμα μίας ιδιωτικής διοργάνωσης, που στοχεύει να υποκαταστήσει το υφιστάμενο Champions League.

Η στάση των αρμοδίων υπουργών, έρχεται μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2023 που έκρινε την απαγόρευση της Super League αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε αυτό το κείμενο, οι 26 υπουργοί καλούν «τα κυβερνητικά όργανα του αθλητισμού να διοργανώσουν αθλητικούς αγώνες σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, των ίσων ευκαιριών, της αθλητικής αξίας, της σύνδεσης μεταξύ των ετήσιων παραστάσεων σε εθνικούς αγώνες και όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, της οικονομικής αλληλεγγύης, της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης».

Με το ισχύον καθεστώς, οι καλύτεροι σύλλογοι από όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν πρόσβαση -ή έχουν την δυνατότητα πρόσβασης μέσω προκριματικών γύρων- στην εμβληματική διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου».

Οι διοργανωτές της Super League αναθεώρησαν το αντίγραφό τους μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η πρώτη έκδοση του έργου τους, που προοριζόταν για 12 μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους το 2021. Ο οργανισμός A22, που δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία του πρώτου έργου, κάνει λόγο για μία διοργάνωση ανοικτή σε 64 συλλόγους χωρισμένους σε τρία πρωταθλήματα. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή το επίπεδο έγκρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων.

«Υποστηρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, ιδίως τη δομή της πυραμίδας, το ανοιχτό σύστημα προαγωγής και υποβιβασμού, την βάση και την αλληλεγγύη και τον ρόλο του αθλητισμού στην εθνική ταυτότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των 26 υπορυγών της Ε.Ε και διευκρινίζεται πως «καλούν τα όργανα διοίκησης του αθλητισμού να διατηρήσουν αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά και αξίες και, από αυτή την άποψη, να εγγυηθούν την ισορροπία μεταξύ της οικονομικής διάστασης του αθλητισμού και των εκπαιδευτικών και κοινωνικών λειτουργιών του».

Σχετικά με την απουσία υπογραφής από την Μαδρίτη, πηγή εντός του ισπανικού αθλητικού συμβουλίου θέλησε να γίνει σαφέστερο το κείμενο με συγκεκριμένη αναφορά στην Super League.

«Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπογράψει την δήλωση, επειδή εκκρεμεί η υπόθεση της Super League», υποστήριξε αυτή η πηγή, προσθέτοντας ότι η Ισπανία ήταν «η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου διεξάγονται νομικές διαδικασίες για αυτό το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη».

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, οι δύο πιο διάσημοι σύλλογοι της χώρας, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές μιας Super League.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα, εκτίμησε την περασμένη Παρασκευή ότι η Super League «θα μπορούσε ν' αρχίσει από την επόμενη σεζόν ή το 2025-2026».

Πηγή: ΑΜΠΕ