Skip to main content

Απόφαση – βόμβα στο ποδόσφαιρο: Το Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας

Σύμφωνα με την απόφαση, η European Super League ή οποιαδήποτε άλλη διασυλλογική διοργάνωση είναι απολύτως εφικτή, χωρίς να υπάρχει ως προϋπόθεση η άδεια από UEFA/FIFA

Ραγδαίες αναμένενονται οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η UEFA δεν μπορεί να διατηρεί μονοπώλιο σε ποδοσφαιρικές διοργανώσης, άρα η ευρωπαϊκή Super League μπορεί να δημιουργηθεί.

Διαβάστε: Star League, Gold League, Blue League: Αυτές είναι οι τρεις κατηγορίες με άνοδο και υποβιβασμό που θέλει η ESL

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτική, κάτι που σημαίνει ότι πια η UEFA δεν μπορεί να πάει κόντρα σε συλλόγους που θέλουν να αποχωρήσουν από την… σκέπη τους και να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση, χωρίς την άδεια από UEFA/FIFA και χωρίς την αιγίδα των δύο ομοσπονδιών. Με βάση την απόφαση, η UEFA δεν μπορεί να τιμωρήσει ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ που πρωτοστατούν σε αυτή την κίνηση σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στο Champions League.

Η απόφαση αναφέρει πως το υπάρχον πλαίσιο δεν εξασφαλίζει πως οι δύο ομοσπονδίες είναι διαφανείς, αντικειμενικές, χωρίς διακρίσεις. Από σήμερα, η European Super League ή οποιαδήποτε άλλη διασυλλογική διοργάνωση είναι απολύτως εφικτή, χωρίς να ζητάει άδεια από UEFA/FIFA.

«Ούτε η UEFA ούτε η FIFA μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε συλλόγους που συμμετέχουν σε εναλλακτικές διοργανώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ετυμηγορία.

Το δικαστήριο τόνισε πως και οι δύο ομοσπονδίες καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στο άθλημα, ωστόσο διευκρινίζει στην απόφασή του πως αυτό δεν σημαίνει ότι μία διοργάνωση σαν την ESL πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, η απόφαση στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι κανονισμοί της UEFA και το μονοπώλιο που ασκεί αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να προωθήσει την δημιουργία της ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και η FIFA, κατείχαν μονοπωλιακή θέση, που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ. «Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράϊχαρτ και κατέληξε: «Οι ομάδες είναι πλέον απαλλαγμένες από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους».