Skip to main content

Από την υπόθεση Γραικού ως το Μάτι και την αναζήτηση του Μάρτιν - Ποιος είναι ο ΟΦΚΑΘ

Η ομάδα των εθελοντών που δεν διστάζει να ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, αλλά και να παλέψει με τα ορμητικά νερά, συστήνεται στη Voria.gr.

Η παράσυρση τριών φίλων από θαλάσσια ρεύματα στην παραλία Μύτη στο Ποσείδι της Χαλκιδικής το απόγευμα της 9ης Ιουλίου και το μετέπειτα θρίλερ για τον εντοπισμό του 31χρονου Μάρτιν, θύμισε στο πανελλήνιο μία εθελοντική ομάδα που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες και, με όσα μέσα διέθετε, συνέχισε να αναζητά τον νεαρό από τη Βόρεια Μακεδονία όταν οι κρατικές υπηρεσίες, λόγω πρωτοκόλλου, σταμάτησαν. 

Ο λόγος για τον ΟΦΚΑΘ, μία εθελοντική ομάδα διάσωσης που δηλώνει παρών σε πολλές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις. Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Χρήστος Ράμος, εξηγεί στη Voria.gr ποιος είναι ο ΟΦΚΑΘ, ενώ θυμάται μερικά από τα περιστατικά που κλήθηκαν να συνδράμουν και έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του. 

«Η υπόθεση του για πάνω από έναν μήνα αγνοούμενου, Μάρτιν Γιοβανόφσκι, μας θύμισε πόσο σημαντικό είναι να είσαι δίπλα στην οικογένεια. Από την πρώτη στιγμή το Λιμενικό Σώμα μάς κάλεσε να συνδράμουμε και μάλιστα αναλάβαμε να σταθούμε δίπλα στη μητέρα του που επί 24 ημέρες βυθιζόταν στη λύπη για το αγνοούμενο παιδί της», λέει ο κ. Ράμος για να αναδείξει τη δράση της ομάδας.   

Η ομάδα δεν διστάζει να ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες αλλά και να παλέψει με τα ορμητικά νερά της θάλασσας και των ποταμών, καθώς και να χωθεί στα χιόνια για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. 

Ποιος είναι ο ΟΦΚΑΘ

Το μακρινό 2007 μία δεκαμελής ομάδα κυνηγών με περιβαλλοντικές ανησυχίες άρχισε να βλέπει πως δεν μπορεί να βλέπει τον φυσικό πλούτο της χώρας να καίγεται και να μένει άπραγη. Μέσα από συζητήσεις, συνοδεία ενός καλού μεζέ, πάρθηκε η απόφαση να συσταθεί μία εθελοντική ομάδα που θα συνδράμει με τον δικό της τρόπο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οΌμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού. Λίγο αργότερα, τον Μάιο του 2008, η ομάδα εντάχθηκε και επίσημα στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρ. μητρώου 55/2008.

Και έτσι, ένα ταξίδι στην εθελοντική διάσωση αλλά και στην πυρόσβεση έμελλε να ξεκινήσει και σήμερα, περίπου 15 χρόνια μετά, ο ΟΦΚΑΘ μπορεί δίκαια να δηλώσει παρών σε πολλές από τις ιστορίες που έπαιζαν πρωτοσέλιδα και στους αρχικούς τίτλους των ειδήσεων.  

Η ομάδα βρίσκεται στο πλευρό των αρμοδίων, οι οποίοι και τους καλούν όταν χρειάζονται τη συνδρομή τους σε σοβαρά περιστατικά. 

Η οικογένεια του ΟΦΚΑΘ, καθώς έτσι επιθυμεί να την αποκαλεί ο κ. Ράμος, ολοένα και μεγαλώνει. Φέτος, μετρά 230 άτομα διαφόρων ηλικιών. Στη βάση στην Περαία ο μικρότερος εθελοντής διασώστης είναι 17 ετών ενώ ο μεγαλύτερος 66. «Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει, αυτό άλλωστε αποτελεί και το μότο μας», λέει ο Χρήστος Ράμος. Ο ίδιος αναφέρει πως ο καθένας βοηθάει με τον τρόπο του.

 

Περίπου 45 από τα μέλη είναι πιστοποιημένοι από τη Πυροσβεστική για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και την Πυρασφάλεια, η ομάδα διαθέτει επίσης τμήμα Α' Βοηθειών με έμπειρους πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες που υποστηρίζουν τις αποστολές τους, άλλοι έχουν πιστοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό για διάσωση στη θάλασσα. Μία από τις σημαντικές του δράσεις είναι πως διοργανώνουν σεμινάρια όπου και μαθαίνουν στους πολίτες που επιθυμούν πώς να κολυμπάνε.

Διαβάστε σχετικά - Περιπολίες εθελοντών για πυρασφάλεια στη Χαλκιδική (φωτο)

Οι μεγάλες υποθέσεις

Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2016 όταν ξεκίνησε το θρίλερ της εξαφάνισης του 59χρονου κτηνοτρόφου από το Ωραιόκαστρο, του Δημήτρη Γραικού, που έκανε την κοινή γνώμη να παρακολουθεί κάθε εξέλιξη με κομμένη την ανάσα. Από τις πρώτες στιγμές, η σύζυγος του άτυχου κτηνοτρόφου ζήτησε από τον ΟΦΚΑΘ να συνδράμει στις έρευνες. «Η υπόθεση Γραικού ήταν μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που ασχοληθήκαμε καθώς μετά την κλήση από την κ. Δέσποινα επικοινωνήσαμε με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ήμασταν συνέχεια δίπλα τους. Άλλωστε, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτέλεσε και το έναυσμα για να μπούμε δυναμικά με νέα εργαλεία στην έρευνα, όπως με ένα ειδικό sonar από τη Γερμανία, με εναέρια μέσα και βατραχανθρώπους», αναφέρει ο κ. Ράμος, ενώ τονίζει πως αποτέλεσε και έναν από τους κύριους λόγους που ο ΟΦΚΑΘ έγινε γνωστός στον κόσμο.

Αρχές της ίδιας χρονιάς ο ΟΦΚΑΘ θα καταπιανόταν και με μία άλλη σημαντική υπόθεση που κρατούσε σε αγωνία τη Βόρεια Ελλάδα, την απαγωγή του μικρού Φοίβου από τον πατέρα του στην Ορμύλια Χαλκιδικής μετά από τη στυγερή δολοφονία της συζύγου του στις 6 Ιανουαρίου. Η ομάδα βρίσκονταν από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό της οικογένειας, και κυρίως του παππού του τετράχρονου αγοριού, για περίπου 20 ημέρες, όσο αγνοούνταν το αγόρι. Για να πει το δικό της ευχαριστώ στον ΟΦΚΑΘ η οικογένεια του μικρού Φοίβου δώρισε στην ομάδα ένα drone, καθιστώντας τον την πρώτη εθελοντική ομάδα που διέθετε αυτό το μέσο.

Ο ΟΦΚΑΘ όμως εκτός από τις εξαφανίσεις δίνει ηχηρό παρών και σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, καθώς ασχολείται εξειδικευμένα με την πυρασφάλεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΟΦΚΑΘ ήταν μία από τις εθελοντικές ομάδες που κατέβηκαν για να συνδράμουν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 συμπολίτες μας, προκάλεσε τεράστια καταστροφή σε περιουσίες και υποδομές και άφησε εκατοντάδες εγκαυματίες. Για αυτήν τους άλλωστε τη δράση τα μέλη του βραβεύθηκαν Οκτώβριο του 2018 από την 1η ΕΜΑΚ.

Ο κ. Ράμμος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε μία από τις πρώτες τους υποθέσεις, την εξαφάνιση δύο ορειβατών στο όρος Μπέλες, στο Κιλκίς, τον Ιανουάριο του 2012
Ο ΟΦΚΑΘ, εκτός από αυτές τις μεγάλες υποθέσεις, που ο επικεφαλής της ομάδας επέλεξε να μοιραστεί με τη Voria.gr, συμμετείχε σε πολλές άλλες που μένουν ανεξίτηλες στις μνήμες του κόσμου, όπως ως μία ομάδα που η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε το 2015 στη Μυτιλήνη για την ανθρωπιστική ροή όταν η Ελλάδα δεχόταν χιλιάδες πρόσφυγες. Ήταν επίσης παρόντες στις πλημμύρες στην Καρδίτσα, αλλά και στον μεγάλο σεισμό στη Λάρισα, το 2020.

Πού βρίσκεται ο ΟΦΚΑΘ, οι βραβεύσεις και οι επίσημοι συνεργάτες

Η ομάδα διαθέτει 17 βάσεις ετοιμότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη όμως τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην Περαία, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Από εκεί ελέγχεται και συντονίζεται η δράση όλων σχεδόν των ομάδων. Αν και ο κ. Ράμος δεν θέλησε να ξεχωρίσει καμία από τις ομάδες καθώς όπως λέει όλες κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα συνδράμουν όπου χρειάζεται, αναγνώρισε πως η ομάδα στο Παρανέστι, στις παρυφές του Νέστου, στη Δράμα έχει συμβάλει τα μέγιστα.

Όμως, ο επικεφαλής της ομάδας αναγνωρίζει ότι μία τέτοια δράση δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί μόνο από τις συνδρομές των μελών της. «Στις περισσότερες περιπτώσεις στηριζόμαστε στις χορηγίες είτε αυτές προέρχονται από εταιρείες που αναγνωρίζουν τη δράση μας είτε από τις οικογένειες ατόμων που συνδράμουμε στις έρευνες ως ένα ευχαριστώ», αναφέρει.

Η ομάδα έχει αναδειχθεί μεταξύ άλλων ως επίσημος συνεργάτης του Silver Alert, της γραμμής ζωής για ηλικιωμένους, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου και τη Life Rescue Academy για τις πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, έχει βραβευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο «Giuseppe Sciacca» από την Ιταλία για την εθελοντική της δράση.

Η ομάδα συνεργάζεται και με τη Μαρία Αρμανίδου, μία 31χρονη μαμά από τη Χαλκιδική, που με τον σκύλο της, τον Ace, συμμετέχει σε επιχειρήσεις εντοπισμού αγνοούμενων ατόμων.

Διαβάστε επίσης - Μια 31χρονη μαμά από τη Χαλκιδική εκπαιδεύει σκύλους για να βρίσκουν... ανθρώπους (φωτο)

Παράλληλα, διαθέτει τρία ιδιόκτητα επιχειρησιακά οχήματα με υλικά υποστήριξης για δασοπυρόσβεση, ορεινή έρευνα - διάσωση, φυσικές καταστροφές και υποστηρίζεται από ένα drone.

Επίσης έχει δύο διασωστικά σκάφη εξοπλισμένα με sonar, βυθόμετρο και radar, μια υποβρύχια κάμερα για έρευνα-διάσωση σε θάλασσα, ποτάμι και λίμνη ως και 50 μέτρα βάθος.