Skip to main content

Το απόλυτο χάος στην Αϊτή - Αποχωρούν με ελικόπτερα οι Αμερικανοί πολίτες

Ισχυρά ένοπλες συμμορίες έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, ενώ έχουν αναφερθεί δολοφονίες, απαγωγές και σεξουαλική βία

Τη μεταφορά Αμερικανών πολιτών από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, υλοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης βίας που επικρατεί στη χώρα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην επιχείρηση θα συμμετέχουν ελικόπτερα που χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση. Την Τετάρτη, περισσότερα από 15 άτομα μεταφέρθηκαν στο Σάντο Ντομίνγκο, στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι περισσότεροι από 30 Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να αναχωρούν από την Αϊτή κάθε ημέρα.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα, ζητώντας πληροφορίες για την αναχώρηση από την Αϊτή, πλησιάζει τους 1.600.

Δεν επιθυμούσαν όλοι βοήθεια για να αναχωρήσουν από τη χώρα, ορισμένοι ζητούσαν γενικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, δήλωσε ο Πατέλ.

Ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Χένρι, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί, ωστόσο το σχέδιο για ένα προσωρινό προεδρικό συμβούλιο, το οποίο υποστηρίζεται από τα κράτη της Καραϊβικής και την Ουάσινγκτον, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Ισχυρά ένοπλες συμμορίες έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, ενώ έχουν αναφερθεί δολοφονίες, απαγωγές και σεξουαλική βία. Περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Αϊτής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.