Skip to main content

Απόστολος Συμεωνίδης: Οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Απόστολου Συμεωνίδη με τον συνδυασμό «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Σίμου Δανιηλίδη

Τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα στον δήμο Νέαπολης Συκεών παραθέτει σε συνέντευξη του στη Voria.grΑπόστολος Συμεωνίδης, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη «Νέα Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Συμεωνίδης τονίζει την ανάγκη συνέχισης έργων που αφορούν την επέκταση των χώρων πρασίνου και την απόδοση ελεύθερων χώρων σε κοινή χρήση. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «για να έχουμε μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και πράσινο οδικό δίκτυο, να συνεχίσουμε τα  προγράμματα αστικής ανάπλασης και αισθητικής αναβάθμισης των γειτονιών μας, όπως και το πρόγραμμα φυτεύσεων σε δρόμους, πάρκα και σχολεία που την προηγούμενη τετραετία έφτασε τις 143.102 νέες φυτεύσεις».

Επιπλέον, κάνει ένα απολογισμό της θητείας του ως μέλους της Κοινοφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), αξιολογεί το έργο της διοίκησης Δανιηλίδη και εκτιμά ότι η διοικούσα παράταξη θα πετύχει «ιστορικά υψηλό» ποσοστό στις εκλογές της Κυριακής.

Ποιος είναι

Ο Απόστολος Συμεωνίδης είναι 43 χρονών, ζει στα Πεύκα από το 1994, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αριστούχος μεταπτυχιακός φοιτητής του Suffolk University της Βοστώνης των Η.Π.Α.  στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση.

Δούλεψε στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αγγλία και στην Ελλάδα για επτά χρόνια και από το 2013 έχει δικές του επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, εστίασης και τουρισμού. Το 2019 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Νεάπολης Συκεών και απασχολήθηκε στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης  Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. σε θέματα αθλητισμού και πολιτισμού. Στις εκλογές είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Νέα Αυτοδιοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη.

Κύριε Συμεωνίδη, την τετραετία που μας πέρασε ήσασταν μέλος της παράταξης που διοικούσε τον δήμο Νεάπολης Συκεών. Σε ποιο τομέα εσείς απασχοληθήκατε και ποιες εμπειρίες αποκομίσατε;

Πέρα από τη συμμετοχή μου στην Οικονομική Επιτροπή και τη Σχολική Επιτροπή, η κύρια ενασχόληση μου ήταν ως μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει περίπου 460 άτομα προσωπικό και λειτουργεί 80 εγκαταστάσεις. Για να καταλάβετε το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων και κάνοντας και ένα μικρό απολογισμό της τελευταίας τετραετίας να πούμε ότι στην Κ.Ε.Υ.Ν.Σ το 2019-2023:
    • Λειτουργήσαμε 12 βρεφονηπιακούς που φοίτησαν 1523 νήπια και 1012 βρέφη με διευρυμένο ωράριο 06:30-17:30
    • Λειτουργήσαμε 10 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών
    • Λειτουργήσαμε Πολιτιστικά Κέντρα όπως το θεατρικό εργαστήριο «Μελίνα Μερκούρη», το εικαστικό εργαστήρι «Ήλιος» και το θεατρικό εργαστήρι «Θέσπις»
    • Λειτουργήσαμε 13 δημοτικά γυμναστήρια, 10 γήπεδα ποδοσφαίρου, 6 δημοτικά κλειστά γήπεδα, ένα δημοτικό κολυμβητήριο και ένα δημοτικό στάδιο
    • Λειτουργήσαμε 2 ΚΔΑΠΜΕΑ στα οποία εξυπηρετήθηκαν  100 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία από 5 ετών και άνω.
    • Λειτουργήσαμε 3 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με περίπου 90 ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω οξυμένων προβλημάτων υγείας.
    • Λειτουργήσαμε 3 δημοτικές βιβλιοθήκες και σχολείο εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας
    • Διοργανώσαμε τις κυριότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου όπως τα Μερκούρεια, τη Βαλκανική Πλατεία, τα Θεοτόκεια και τα Αγιοπαυλίτικα

Πώς αξιολογείτε το έργο της απερχόμενης Διοίκησης;

Η τετραετία που περάσαμε ήταν γεμάτη γεγονότα που επηρέασαν την αυτοδιοίκηση και το δήμο μας. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση που έφερε αύξηση του πληθωρισμού και τα έντονα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.  Σαν Διοίκηση του Δήμου προσπαθήσαμε και θέλω να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε να δημιουργήσουμε τις δομές και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών που δημιουργήθηκαν από τα πρωτοφανή αυτά φαινόμενα.

Πέρα από τους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού που τους ανέφερα πρωτύτερα ως δραστηριότητα της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ., εκπονήσαμε και υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην αυτοδιοίκηση. Λειτουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο δημοτικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με 42 γιατρούς 17 ειδικοτήτων. Αναδιαρθρώσαμε, ψηφιοποιήσαμε και εξοπλίσαμε τις δημοτικές υπηρεσίες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι τα κάναμε όλα αυτά κρατώντας παράλληλα το δήμο μας στις πρώτες θέσεις των οικονομικά υγειών δήμων. Ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι και πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Για αυτό και θέλουμε ο κόσμος να μας ψηφίσει στις 8 Οκτωβρίου για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα στον Δήμο Νεάπολης Συκεών;

Στην προσέγγιση μου για ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο μας οφείλω να κρατήσω μια ρεαλιστική εκτίμηση με σχεδιασμό που να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα με στόχο τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Δεν θα μιλήσω καθόλου για θέματα πολιτισμού, σχολείων, υγείας ή φροντίδας ηλικιωμένων γιατί πιστεύω ότι οι δομές που έχουμε λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό που θα πρέπει σαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να αφουγκραζόμαστε είναι οι αλλαγές που έρχονται και πώς εμείς θα προβλέψουμε τις εξελίξεις. 

Η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες φυσικές καταστροφές με την έλλειψη πρασίνου να είναι μια αιτία. Γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της  Θεσσαλονίκης έχουμε μόνο 2,15 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο όταν η Βαρσοβία έχει 18 τ.μ. και η μεγαλούπολη του Λονδίνου έχει 9 τ.μ. Οφείλουμε να προωθήσουμε έργα που αφορούν την επέκταση των χώρων πρασίνου και την απόδοση ελεύθερων χώρων σε κοινή χρήση. Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήσαμε δύο νέα πάρκα των "Ρουμανικών" και της "Μνήμης και Ήχων" και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πολίτης θέλει να έχει λειτουργικά σχολεία, να απολαμβάνει σωστές υπηρεσίες και να υπάρχει κάποιος που να φροντίζει τους ηλικιωμένους γονείς του, αλλά στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε η έκκληση για καλύτερη ποιότητα ζωής είναι σημαντική. 

Για να έχουμε μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές και πράσινο οδικό δίκτυο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τα  προγράμματα αστικής ανάπλασης και αισθητικής αναβάθμισης των γειτονιών μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα φυτεύσεων σε δρόμους, πάρκα και σχολεία που την προηγούμενη τετραετία έφτασε τις 143.102 νέες φυτεύσεις. Οφείλουμε να συγκρουστούμε, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, να κατεδαφίσουμε παλιά κτήρια και να απελευθερώσουμε χώρους για τη δημιουργία νέων υποδομών. Ο πολίτης πνίγεται από τον τρόπο ζωής σε ένα αστικό περιβάλλον και εμείς πρέπει να του παρέχουμε λίγο οξυγόνο. Όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να διευκολύνουν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους.  

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών υπάρχουν τρεις παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές. Ποια είναι η πρόβλεψη σας;

Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλους δήμους, ο αριθμός των παρατάξεων είναι μικρός. Μικρότερος μάλιστα κατά δύο παρατάξεις σε σχέση με το 2019. Η παράταξη μας έχει δυνατά στελέχη και πολιτική πολυφωνία και οπότε δεν μπορώ να πω ότι ο πολίτης δεν μπορεί να βρει αντιπροσώπευση. Υπάρχει ένα ωραίο κράμα διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και ηλικιών  με γνώμονα πάντα το καλό της περιοχής και των συμπολιτών μας.

Ο πολίτης θέλει να ξέρει ότι έχει απέναντι του έναν δήμαρχο που θα νοιαστεί για αυτόν και τα προβλήματα του. Έναν Δήμαρχο και μια ομάδα στελεχών που απέδειξε ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να είναι βασικός πυλώνας άσκησης πολιτικών τοπικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Ο Σίμος Δανιηλίδης είναι ο πιο ικανός να αναλάβει εκ νέου τη Διοίκηση του δήμου και να συνεχίσει το έργο του. Οι δημοσκοπήσεις μιλάνε για ένα ιστορικά υψηλό νούμερο για το Δήμο μας. Νομίζω ότι είναι και μια επιβράβευση για τον δήμαρχο και την ομάδα του μετά από τόσα χρόνια προσφοράς.