Skip to main content

Και οι γκάνγκστερ κλαίνε: Λύγισε ο μυθικός Νίκος Γκάλης όταν είδε την εθνική φανέλα του στον ουρανό του ΟΑΚΑ (φωτο)

Τρομερά συγκινημένος ο «γκάνγκστερ», που αποθεώθηκε όταν η φανέλα του με την Εθνική και το νούμερο 4 αποσύρθηκε ανεβαίνοντας στην οροφή του ΟΑΚΑ

Περίπου 14.000 φίλοι του μπάσκετ και της Εθνικής Ομάδας τίμησαν τον ανεπανάληπτο Νίκο Γκάλη στο περιθώριο του φιλικού αγώνα της Ελλάδας με την Σλοβενία, σε μία βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στον «μύθο» του ελληνικού μπάσκετ, καθώς η ΕΟΚ απέσυρε τη «γαλανόλευκη» φανέλα του στην οροφή του κλειστού γηπέδου του ΟΑΚΑ.

Λίγο μετά τις 19:00 τα φώτα έσβησαν, ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος κι αποθέωσε τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία και την Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Λίγο πριν βγει στο παρκέ, ο Νίκος Γκάλης συναντήθηκε στους διαδρόμους των αποδυτηρίων με τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Ιτούδη κι αστειευόμενος τον ρώτησε αν θα τον... έβαζε στο φιλικό με τους Σλοβένους, με τον τεχνικό της «γαλανόλευκης» ομάδας να απαντάει «...αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ευλογία της ζωής μου».

Με σκηνές, βίντεο και φωτογραφίες από μεγάλες στιγμές του με την Εθνική Ομάδα, την οποία οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης το 1987, ένα μεγάλο «ευχαριστούμε για όλα» στα matrix του κλειστού του ΟΑΚΑ, και υπό τους ήχους του... final countdown, το ελληνικό μπάσκετ απένειμε τους τίτλους τιμής που άξιζε κι αξίζει ο κορυφαίος όλων.

Ο Γκάλης χαιρέτισε πρώτα τους παίκτες της Εθνικής Σλοβενίας (είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Λούκα Ντόντσιτς), ακολούθως τους αθλητές και το τιμ της Εθνικής Ελλάδος, προτού δει με δάκρυα στα μάτια (εν μέσω συγκλονιστικής αποθέωσης) μία τεράστια φανέλα με το Νο4 που φορούσε στη «γαλανόλευκη» να ανεβαίνει στον ουρανό του Ολυμπιακού Σταδίου, ως παντοτινό σύμβολο του ελληνικού μπάσκετ.

Μετά από ένα εκπληκτικό standing ovation πολλών λεπτών από τον κόσμο που φώναζε ρυθμικά το όνομά του, ο Νίκος Γκάλης βραβεύτηκε κι από τον γ.γ. της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή για την προσφορά του στο άθλημα, ενώ ακολούθησε αντίστοιχη βράβευση κι από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο.