Skip to main content

Άρχισε η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων - «Στα κόκκινα» το ΚΔΑΥ Θέρμης

Το ΚΔΑΥ Θέρμης πλέον δέχεται ανακυκλώσιμα απορρίμματα από τις περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου, δουλεύοντας με δύο και τρεις βάρδιες.

Αγώνας δρόμου γίνεται από χθες στους τρεις δήμους (Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς) της ανατολικής Θεσσαλονίκης ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τη συσσώρευση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, μετά τη βλάβη που ανέστειλε τη λειτουργία του ΚΔΑΥ της Θέρμης την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Θέρμης και πρόεδρο της Ανατολικής Αναπτυξιακής ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Σαμαρά, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που ανέστειλε τη λειτουργία του το ΚΔΑΥ της Σίνδου που εξυπηρετούσε τον δήμο Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά που είχε προκληθεί.

«Μετά από σύσκεψη που έγινε συμφωνήθηκε το ΚΔΑΥ της Θέρμης να παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα δύο περιοχών του δήμου Θεσσαλονίκης, της Τούμπας και της Χαριλάου», εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Σαμαράς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του τονάζ του ΚΔΑΥ, αφού από τους 40 με 50 τόνους που δεχόταν καθημερινά από τους δήμους Θέρμης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, έφτασε να λαμβάνει περίπου 100 τόνους την ημέρα. Η πρέσα του Κέντρου Διαλογής παρουσίασε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με την αναστολή της αποκομιδής.

«Η συμφωνία για να δέχεται το ΚΔΑΥ της Θέρμης τα ανακυκλώσιμα από Τούμπα και Χαριλάου θα διαρκέσει τουλάχιστον 1,5 χρόνο, οπότε το Κέντρο θα δουλέυει με δεύτερη και με τρίτη βάρδια», επισημαίνει κ. Σαμαράς.

Ο δήμος Θέρμης ωστόσο δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα με τη σώρευση των ανακυκλώσιμων στους δρόμους, αφού έγινε το Σάββατο μια υποτυπώδης αποκομιδή, με τα απορρίμματα να εναποτίθενται σε χώρο εκτός του ΚΔΑΥ, ενώ οι δημότες φαίνεται να άκουσαν τις εκκλήσεις του δήμου να μην κατεβάσουν στους κάδους την ανακύκλωση τους το σαββατοκύριακο.

Μεγάλο πρόβλημα σε Θερμαϊκό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη συσσώρευση απορριμμάτων το αντιμετώπισε ο δήμος Θερμαϊκού, που με την έλευση επισκεπτών και λουομένων λόγω καλοκαιριού δέχεται μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων.

«Έχουμε ζητήσει από τους δημότες να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει άλλωστε πρόβλημα με οσμές», αναφέρει στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θωμάς Μπίρος, καθώς όπως λέει με τις βροχές των τελευταίων ημερών αρκετά ανακυκλώσιμα απορρίμματα βράχηκαν και ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε μία εβδομάδα.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στην Καλαμαριά, καθώς μέχρι το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η αποκομιδή των συσσωρευμένων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους δημότες μας που μας άκουσαν και δεν κατέβασαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα μέσα στο σαββατοκύριακο, κάνοντας σήμερα εύκολο το έργο της αποκομιδής», αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς Στέλιος Φωτόπουλος.