Skip to main content

Architectural Aluminium Academy: Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά τεχνικών αλουμινίου

Η Ακαδημία -μια πρωτοβουλία της ALUMIL- μεταδίδει γνώση στους επαγγελματίες της αλυσίδας αξίας των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου

Χίλιοι εννιακόσιοι πενήντα οκτώ αλουμινοκατασκευαστές έχουν καθίσει από το 2021 μέχρι σήμερα στα... θρανία της Architectural Aluminium Academy -μιας καινοτόμας πρωτοβουλίας της ALUMIL- προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποια από τις τεχνικές εκπαιδεύσεις της για τα συστήματα της εταιρείας και την ορθή εγκατάστασή τους. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, με δεδομένο ότι ο κλάδος αριθμεί 5000-6000 καταγεγραμμένους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης «Τεχνικός Κουφωμάτων Αλουμινίου» της Ακαδημίας, του μοναδικού ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού του τύπου στην αγορά, βγήκαν από τους δύο πρώτους κύκλους 40 απόφοιτοι, οι οποίοι μάλιστα είχαν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ φέτος τρέχει ο τρίτος κύκλος με 30 σπουδαστές να εκπαιδεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Image

 

Η ιδέα της Architectural Aluminium Academy γεννήθηκε μέσα από τους κόλπους της ALUMIL, καθώς ουσιαστικά λειτουργούσε από το 2015 ως ένα αμιγώς εκπαιδευτικό τμήμα στις εγκαταστάσεις της, όπου trainers πραγματοποιούσαν τεχνικές εκπαιδεύσεις σε συνεργάτες. Με την εμφάνιση όμως του θεσμού των Κέντρων Ικανοτήτων από τη ΓΓΕΚ, η εταιρεία αποφάσισε το 2021 να συνεργαστεί με άλλους φορείς και να δημιουργήσει το 1ο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για τον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.​ Στο εγχείρημά της αυτό εταίροι είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΠΘ και οι Atlantis Enigineering, D-cube και GLM.

 

Image

 

«Τι κάνουμε στην Ακαδημία; Αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία των εταίρων μας, παράγουμε και μεταδίδουμε γνώση προς όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων μέσω της τεχνικά ορθής εφαρμογής των συστημάτων, ενώ όραμά μας να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα​, προωθώντας τις αρχές της αειφορίας σε κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή των σύγχρονων κτηρίων​» λέει στη Voria η διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy, Βασιλική Τζίκα, υπογραμμίζοντας πως αποστολή της Ακαδημίας είναι να μεταδώσει το πνεύμα της κατασκευαστικής αριστείας και να ενισχύσει την καινοτομία στον κλάδο.

 

Image

 

Τέσσερις πυλώνες υπηρεσιών

Η Ακαδημία είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις πυλώνες υπηρεσιών: Ο πρώτος είναι η τεχνική υποστήριξη μέσω τεχνικών εκπαιδεύσεων προς τους αλουμινοκατασκευαστές για τα συστήματα της ALUMIL και την ορθή εγκατάστασή τους. Πρόκειται για εκπαιδεύσεις 1-2 ημερών σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία. Μέχρι σήμερα 1958 κατασκευαστές έχουν παρακολουθήσει κάποια από αυτές τις εκπαιδεύσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επιμόρφωση μηχανικών μέσα από σεμινάρια και διαλέξεις. Απευθύνεται σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν τα νέα κτίρια και μηχανικούς που επιβλέπουν τα συνεργεία, τα οποία εγκαθιστούν τα συστήματα.

 

Image

 

Ο τρίτος πυλώνας είναι η συμβουλευτική για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του κλάδου. Ο δε τέταρτος είναι η πρωτογενής έρευνα και καινοτομία. Μάλιστα, αυτή την περίοδο τα εν εξελίξει πρότζεκτ είναι η μελέτη υλικών αλλαγής φάσης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταλλουργίας του ΑΠΘ, αλλά και η ανάπτυξη ενός συστήματος απομακρυσμένης υποστήριξης που χρησιμοποιεί τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας σε συνεργασία με την D-cube.

Ένα κομβικό βήμα της Architectural Aluminium Academy είναι η δημιουργία και υλοποίηση του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης «Τεχνικός Κουφωμάτων Αλουμινίου», που στόχο έχει να βγάλει στην αγορά τη νέα γενιά άρτια καταρτισμένων τεχνικών στο πεδίο αυτό και «τρέχει» τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε Αθήνα. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, με 600 ώρες μαθημάτων. Τα μαθήματα είναι κυρίως πρακτικά σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με επαγγελματίες trainers του κλάδου, ενώ πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ALUMIL και σε πραγματικά project στο πεδίο. Φέτος τρέχει ο 3ος κύκλος με 30 σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των αποφοίτων από τους πρώτους δύο κύκλους ανέρχεται σε 40.

 

Image

 

Η δράση Confluence Challenge

Προκειμένου να ενισχυθεί η καινοτομία στον κλάδο, σχεδιάστηκε πριν από λίγο καιρό και υλοποιήθηκε από την Architectural Aluminium Academy και το I4bydesign μια δράση Ανοιχτής Καινοτομίας, η Confluence Challenge, που διήρκησε τρεις μήνες. Η δράση αυτή είχε ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε startups και ερευνητές να συνεργαστούν με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για σύγχρονες βιομηχανικές προκλήσεις. Για πρώτη φορά μάλιστα στη χώρα τρεις μεγάλες βιομηχανίες -ALUMIL, ISOMAT, Kleemann- έθεσαν προκλήσεις προς το οικοσύστημα καινοτομίας. Εξήντα επτά προτάσεις υποβλήθηκαν από καινοτόμες ομάδες, 23 ομάδες πέρασαν στο bootcamp, 18 στο πρόγραμμα επιτάχυνσης (οι coaches του προγράμματος και challenge owners των βιομηχανιών εργάστηκαν με τις ομάδες στην ανάπτυξη των λύσεων), 17 παρουσίασαν τις λύσεις τους στην τελική εκδήλωση παρουσίασης (Demo Day), 8 ομάδες υπέγραψαν προσύμφωνα συνεργασίας με τις εταιρείες μέχρι σήμερα, ενώ 6 διακρίθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης τα δύο Κέντρα Ικανοτήτων (Architectural Aluminium Academy και I4byDesign) συνεργάστηκαν με τις εταιρείες συμβούλων Ατλαντίς Συμβουλευτική, Anthology Ventures και Ideas Forward.