Skip to main content

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Ανούσια ανακύκλωση προσωπικού στη ΓΑΔΘ χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα

Επιστολή της ΕΑΥΘ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις μετακινήσεις αστυνομικών στη ΓΑΔΘ

«Αναίτια» και «άνευ προηγούμενου ανακύκλωση» χαρακτηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τις «αμέτρητες μετακινήσεις προσωπικού» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), προς ενίσχυση της Τροχαίας, της ΟΠΚΕ και για την ίδρυση νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας, σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Δημήτρη Μάλλιο.

Ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εν λόγω ενισχύσεις, που φτάνουν τις 400, «μας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός ή όλα γίνονται βιαστικά για την δημιουργία εντυπώσεων», τονίζουν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει η ΕΑΥΘ, «οι Διευθύνσεις που ενισχύονται ταυτόχρονα ενισχύουν άλλες Υπηρεσίες!».

«Δεν ξέρουμε που αποσκοπεί όλο αυτό και ποιο είναι το όφελος, αλλά από οποία οπτική γωνία κι αν το δούμε δεν βγάζει νόημα», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Και προσθέτει: «Όποιος κι αν είναι ο κρυφός στόχος, οι υπηρεσιακές συνέπειες είναι σημαντικές και δυσβάσταχτες για τα Α.Τ. και τα Τ.Α. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση της ΟΠΚΕ και ο τριπλασιασμός της δύναμής της, αυτομάτως σημαίνει και πολλαπλασιασμός του φόρτου εργασίας για τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, τα οποία στην πλειοψηφία τους υπολειτουργούν, με πολλά εξ αυτών να μην μπορούν να στελεχώσουν ούτε ένα περιπολικό βάρδιας».

Επιπλέον, συνεχίζει η Ένωση, «προκαλείται ανισορροπία στο προσωπικό, καθώς δημιουργούνται Αστυνομικοί δυο ταχυτήτων. Αυτοί που αμείβονται με τον πενιχρό μισθό του αστυνομικού, κι αυτοί που μετακινούνται με έξοδα δημοσίου και ουσιαστικά αμείβονται με διπλό μισθό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει τεράστια επιθυμία των συναδέλφων για αποσπάσεις ως μέσο κάλυψης των οικονομικών τους υποχρεώσεων».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Τον τελευταίο καιρό έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού στη ΓΑΔΘ προς ενίσχυση της Διεύθυνσης Τροχαίας, της ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης και για την ίδρυση νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας. Για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού μετακινήθηκαν περίπου 400 αστυνομικοί εντός Γ.Α.Δ.Θ.

Ο τρόπος όμως που πραγματοποιούνται οι εν λόγω ενισχύσεις, μας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός ή όλα γίνονται βιαστικά για την δημιουργία εντυπώσεων.

Και παραθέτουμε τα γεγονότα:

- Η Διεύθυνση Ασφαλείας, στην οποία δημιουργήθηκαν οι νέες ομάδες ΟΠΚΕ που απαρτίζονται από 150 αστυνομικούς, ενισχύει την Διεύθυνση Τροχαίας με ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα, μόλις σήμερα με νέα διαταγή, η ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί με 240 αστυνομικούς από άλλους Νομούς με έξοδα δημοσίου.

- Ταυτόχρονα, κι ενώ ενισχύεται η ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί που κατέχουν οργανική θέση στην εν λόγω Υπηρεσία είναι αποσπασμένοι στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

- Ενώ η Δ.Α.Ε.Θ. ενίσχυσε την ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης και ενισχύει την Διεύθυνση Τροχαίας, ταυτόχρονα ενισχύεται από άλλους Νομούς με έξοδα δημοσίου. Εδώ να σημειώσουμε ότι το μόνιμο προσωπικό της Δ.Α.Ε.Θ. που αποσπάστηκε στις ανωτέρω Υπηρεσίες ζημιώνεται κατά 150 ευρώ λόγω παύσης χορήγησης του επιδόματος της Δ.Α.Ε.

- Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Διεύθυνση Αστυνομίας η οποία ενίσχυσε την ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης και την Διεύθυνση Τροχαίας, κι ενισχύεται από άλλους Νομούς με αποσπάσεις με έξοδα δημοσίου.

- Άλλο ένα παράδοξο είναι το γεγονός ότι η ΔΑΚΑΘ ενίσχυσε με 27 Αστυνομικούς την ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης και την Διεύθυνση Τροχαίας και πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε διαταγή για ενίσχυση της ΔΑΚΑΘ με επιθυμούντες από άλλους Νομούς για τους θερινούς μήνες.

- Τέλος, όλες οι ανωτέρω Διευθύνσεις που ενισχύουν κι ενισχύονται από άλλους Νομούς κι Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ., θα αποστείλουν επιπλέον προσωπικό για την στελέχωση του νέου Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω γεγονότα, μιλάμε για μια αναίτια και άνευ προηγούμενου ανακύκλωση προσωπικού, όπου οι Διευθύνσεις που ενισχύονται ταυτόχρονα ενισχύουν άλλες Υπηρεσίες!

Δεν ξέρουμε που αποσκοπεί όλο αυτό και ποιο είναι το όφελος, αλλά από οποία οπτική γωνία κι αν το δούμε δεν βγάζει νόημα.

Όποιος κι αν είναι ο κρυφός στόχος, οι υπηρεσιακές συνέπειες είναι σημαντικές και δυσβάσταχτες για τα Α.Τ. και τα Τ.Α. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση της ΟΠΚΕ και ο τριπλασιασμός της δύναμής της, αυτομάτως σημαίνει και πολλαπλασιασμός του φόρτου εργασίας για τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης, τα οποία στην πλειοψηφία τους υπολειτουργούν, με πολλά εξ αυτών να μην μπορούν να στελεχώσουν ούτε ένα περιπολικό βάρδιας.

Επιπλέον, προκαλείται ανισορροπία στο προσωπικό, καθώς δημιουργούνται Αστυνομικοί δυο ταχυτήτων. Αυτοί που αμείβονται με τον πενιχρό μισθό του αστυνομικού, κι αυτοί που μετακινούνται με έξοδα δημοσίου και ουσιαστικά αμείβονται με διπλό μισθό. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει τεράστια επιθυμία των συναδέλφων για αποσπάσεις ως μέσο κάλυψης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είχαμε πολλάκις κατά το παρελθόν επισημάνει τη λάθος κατανομή προσωπικού και την τεράστια έλλειψη εμφανούς και προληπτικής αστυνόμευσης. Είναι δεδομένο ότι στο Σώμα απαιτούνται δομικές αλλαγές, πλην όμως, αυτές πρέπει να γίνουν με σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση.

Η δημιουργία τόσο μεγάλων, νέων υπηρεσιακών αναγκών στην Γ.Α.Δ.Θ. απαιτεί νέο οργανόγραμμα, «συμμάζεμα» των Υπηρεσιών, γενναία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, καθώς και εμπλοκή των αστυνομικών όλων των βαθμίδων. Πέραν τούτου, προαπαιτούμενο για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας των εν λόγω Υπηρεσιών, πέραν του ανθρώπινου δυναμικού, είναι και ο κατάλληλος εξοπλισμός, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί. Τουναντίον, οι μετακινούμενοι αστυνομικοί αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να φέρουν τις κατάλληλες στολές και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ,τα διαχρονικά προβλήματα της ΓΑΔΘ, αλλά και οι νέες προκλήσεις, δεν μπορούν να λυθούν με αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις εν μια νυκτί.

Για το λόγο αυτό, σας καλούμε όπως εξετάσετε τα διαλαμβανόμενα και προχωρήσετε στις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές, ώστε να μπει μια τάξη εντός Γ.Α.Δ.Θ., να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, να βελτιωθεί η υπηρεσιακή καθημερινότητα των συναδέλφων και κατά προέκταση να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας των συμπολιτών μας που είναι και το ζητούμενο όλης αυτής της προσπάθειας».