Skip to main content

Attica Bank: «Πράσινο φως» για πώληση του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Astir I

Η συναλλαγή θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της Attica Bank, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαια της κατά περίπου 60 μονάδες βάσης

Η Attica Bank ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της AB CarVal Investors, L.P. για την πώληση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Astir I, λογιστικής αξίας 312 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), αποτελώντας μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του μετασχηματισμού και της αναπτυξιακής πορείας που διαγράφει, και οδηγεί για πρώτη φορά στην οριστική αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της Attica Bank.

Η συναλλαγή θα έχει θετική επίδραση στα αποτελέσματα της Attica Bank, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαια της κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,8% (pro-forma) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Η AB CarVal Investors είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων διεθνούς βεληνεκούς και από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στην αγορά των ΜΕΑ. Ιδρύθηκε το 1987 και έχει επενδύσει πέραν των $144 δισ. δολαρίων σε 82 χώρες. Σήμερα, η AB CarVal διαθέτει περίπου 17 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε εταιρικούς τίτλους, χαρτοφυλάκια δανείων, δομημένες πιστώσεις κ.ά.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού δήλωσε: «Κάναμε ένα καθοριστικό βήμα στη στρατηγική μας για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού μας από τα κόκκινα δάνεια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας. Η πώληση του χαρτοφυλακίου “Astir Ι” έχει θετική επίδραση, ενισχύοντας τόσο τα εποπτικά κεφάλαια όσο και τη ρευστότητα της Τράπεζας , δίνοντάς μας επιπλέον ώθηση να συνεχίσουμε την πορεία μετασχηματισμού και ανάπτυξής της. Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των μετόχων μας και των εποπτικών αρχών, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και συμφωνίες με διεθνείς επενδυτές εγνωσμένης εμπειρίας και κύρους. Η εκκαθάριση του ενεργητικού της Τράπεζας από τα Mη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αποτελεί βασική προτεραιότητα του επιχειρηματικού σχεδίου μας και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο αυτό άμεσα και αποτελεσματικά».

Η UBS Europe SE και η Euroxx Securities SA ενήργησαν για την Attica Bank ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της συναλλαγής και οι δικηγορικές εταιρείες Orrick, Herrington & Sutcliffe (Europe) LLP και Σαρδελάς-Πέτσα ως νομικοί σύμβουλοι για θέματα αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.