Skip to main content

Αμφίπολη: Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον Τύμβο Καστά

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού οι εργασίες συντήρησης και προστασίας του Τύμβου Καστά προχωρούν και ολοκληρώνονται εντός των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων

Αυτοψία στα έργα αναστήλωσης που εκτελούνται στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι οι εργασίες συντήρησης και προστασίας του Τύμβου Καστά προχωρούν και ολοκληρώνονται εντός των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων, που ετέθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της οποίας χρηματοδοτούνται με 1.800.000 ευρώ, ενώ το ΥΠΠΟ διαθέτει συμπληρωματικά 400.000 ευρώ από εθνικούς πόρους.

Image

 
Στις δηλώσεις της η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι, «μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, του 2022, που έπληξαν την περιοχή και τον Τύμβο Καστά, η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του μνημείου. Παράλληλα, ωριμάζουν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες για την ανάδειξη του μνημείου και τη δημιουργία των αναγκαίων μουσειακών υποδομών και των έργων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ώστε η υλοποίηση των έργων να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027». Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πειρφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για το ενδιαφέρον του και την χρηματοδότηση των έργων στον Τύμβο Καστά, όταν, το 2017, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ αδιαφορούσε εν τοις παράγμασιν για το μνημείο.

Image

Ακολούθησε αυτοψία στην Ξύλινη Γέφυρα της Αμφίπολης, στο σημαντικό τεχνικό έργο του 5ου αι. π.Χ, που εκτελείται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων. Είναι στο πλαίσιο των έργων, με χρηματοδότηση 1.200.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτελεί το ΥΠΠΟ σε όλη την επικράτεια. Το έργο εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025.

Η επίσκεψη εργασίας περιελάμβανε επίσης αυτοψίες της υπουργού Πολιτισμού στα Τζαμιά Μεχμέτ Μπέη (Αγιά Σοφιά) και Μουσταφά Μπέη, δύο σημαντικά μνημεία της πόλης, η προστασία και ανάδειξη των οποίων έχει ήδη προγραμματιστεί.

Η επίσκεψη εργασίας ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου, του 13ου αι., όπου από το 2010 -όταν πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της νότιας πτέρυγας της Μονής- εξελίσσεται ένα μείζον αναστηλωτικό πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ  και το  ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ εξελίσσεται ομαλά, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.