Skip to main content

Εποχές... πανδημίας θυμίζει η χώρα: Ουρές για τεστ στα φαρμακεία, μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία

Συναγερμός για τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και το κοκτέιλ γρίπης-RSV - Δέκα φορές πάνω η ζήτηση για rapid tests

Δεκαπλάσια ζήτηση έχουν τα διαγνωστικά τεστ τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί.

Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορωνοϊό, αλλά και για αντιικά φάρμακα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

Πάνω από 1.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό.

Ισχυρές είναι οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και δομές υγείας, όσο και για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά και το εμβόλιο της γρίπης.

Διαβάστε - Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και το κοκτέιλ γρίπης-RSV

Την ίδια στιγμή, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τόνισε ότι «έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση».

Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό», όπως το χαρακτήρισε, κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

H αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊου και η γρίπη που σαρώνει επανέφερε τις μάσκες. Τα νοσοκομεία συνεχώς γεμίζουν, αν αναλογιστεί κανείς και τα πολλά περιστατικά άλλων εποχικών λοιμώξεων.

Η αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, ενώ απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοιού και της γρίπης.

Πηγή: ΕΡΤ