Skip to main content

ΒΙΟΖΩΚΑΤ: Παραγωγική δραστηριότητα στο εργοστάσιο των Σερρών από το τέλος του 2024

Θα αξιοποιηθεί η μονάδα που είναι ανενεργή για μια δεκαετία - Σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα των 6,3 εκατ.ευρώ της ΒΙΟΖΩΚΑΤ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στην παραγωγική αξιοποίηση της μονάδας της στις Σέρρες, που την τελευταία δεκαετία είναι ανενεργή παραγωγικά και λειτουργεί μόνο ως αποθηκευτικός χώρος, προχωρά η βιομηχανία ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ώστε να αποσυμφορήσει το εργοστάσιό της στην Κατερίνη. Με δεδομένη την πληθώρα κωδικών και την αύξηση της παραγωγής της η εταιρεία βρήκε μια παραγωγική διέξοδο στις Σέρρες, όπου διαθέτει μονάδα 4.000 τ.μ. σε συνολική έκταση 27 στρεμμάτων.

Image

Υπολογίζεται ότι στο εργοστάσιο των Σερρών –όπου θα παράγονται σύνθετες ζωοτροφές και πρώτες ύλες- θα μεταφερθεί το 5% της συνολικής παραγωγής της ΒΙΟΖΩΚΑΤ. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού θα δρομολογηθεί μια μικρή επένδυση, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2024, προκειμένου η παραγωγική δραστηριότητα να εκκινήσει στο τέλος του 2024, οδηγώντας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Image

Το καλοκαίρι του 2024 ολοκληρώνονται οι επενδύσεις των 6,3 εκατ.ευρώ

Εν τω μεταξύ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024, το επενδυτικό πρόγραμμα των 6,3 εκατ.ευρώ της ΒΙΟΖΩΚΑΤ, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη μετάβαση/μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει στόχο την αύξηση της παραγωγικής και αποθηκευτικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στην Κατερίνη. Πάνω από το 50% των επενδύσεων αφορά 13 σιλό που θα ανακατασκευαστούν και θα επεκταθούν, προσθέτοντας 20.000 τόνους αποθηκευτικής δυναμικότητας στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ, αλλά και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Πέραν των σιλό και των κτιριακών εγκαταστάσεων, το επενδυτικό πρόγραμμα των 6,3 εκατ.ευρώ περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος ενσάκισης, που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα ενσάκισης του εργοστασίου, μηχανολογικού εξοπλισμού, φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά και την ψηφιοποίηση των logistics, τα οποία αποτελούν ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της εταιρείας, αφού με τον ιδιόκτητο στόλο της παραδίδει τα προϊόντα της σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές εξυπηρετούνται με φορτηγά δημοσίας χρήσης.

Οι εν λόγω επενδύσεις είναι απόρροια της σημαντικής αύξησης της ζήτησης και του κύκλου εργασιών της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, ο οποίος μάλιστα το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ (πωλήσεις 75.000 τόνων), αυξημένος κατά 25% έναντι του 2022, με την κερδοφορία να διατηρείται στα περσινά επίπεδα (1,5 εκατ. ευρώ το 2022).
«Η εταιρεία πρώτη φορά υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Οι συνθήκες είχαν ωριμάσει και η ανάπτυξή μας ουσιαστικά υπαγόρευσε τις επενδύσεις» λέει στη Voria ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΒΙΟΖΩΚΑΤ, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. 

Από αρχές του 2024 η αποκατάσταση του βιομηχανικού κτηρίου στο Καλοχώρι

Εν τω μεταξύ εντός του Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν πλήρως και οι νέες αποθήκες στο Καλοχώρι, όπου θα γίνει η μεταφορά της έδρας της εταιρείας Α&Δ Τριανταφύλλου, που ασχολείται με το κομμάτι των κατοικιδίων. Ήδη δε η ΒΙΟΖΩΚΑΤ αξιοποιεί το εργοστάσιο ως εφαλτήριο logistics για το πελατολόγιό της στα νησιά. 

Η αποκατάσταση του βιομηχανικού κτηρίου, 3.300 τ.μ σε μια έκταση 14 στρεμμάτων -το οποίο θα αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο από τη ΒΙΟΖΩΚΑΤ- θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2024, ενώ από την άνοιξη θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση του συγκροτήματος των σιλό αποθήκευσης δημητριακών, αποθηκευτικής δυναμικότητας 20.000 τόνων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα απαιτήσουν μια επένδυση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.  Η τοποθεσία του ακινήτου ενισχύει τη θέση της βιομηχανίας στρατηγικά και θα της δώσει το πλεονέκτημα εισαγωγής και εξαγωγής χύδην προϊόντων.

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ είναι leader στον κλάδο των σύνθετων ζωοτροφών για παραγωγικά ζώα και η προϊοντική της γκάμα περιλαμβάνει από αιγοπροβατοτροφές -που αποτελούν το 70% της παραγωγής της- και βοοτροφές μέχρι πτηνοτροφές, χοιροτροφές και τροφές για κουνέλια. Μάλιστα, το μερίδιό της στις ζωοτροφές για αιγοπρόβατα υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία, φτάνοντας στο 5% από 2% στο σύνολο της ελληνικής αγοράς. Για τη στροφή στις αιγοπροβατοτροφές η εταιρεία έλαβε υπόψη την αυξημένη ζήτηση για τη φέτα και το γιαούρτι. Εν τω μεταξύ φέτος έβγαλε στην αγορά και μια νέα, πλήρη σειρά μειγμάτων πάχυνσης μοσχαριών που αυξάνει την παραγωγικότητα των ζώων και βελτιώνει την ποιότητα του κρέατος.

Image