Skip to main content

ΒΙΠΕ Καλοχωρίου: To make over απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του 55% των ιδιοκτητών γης

Εκδήλωση στο 32o Money Show για το Επιχειρηματικό Πάρκο Καλοχωρίου - Ποια η σημερινή εικόνα, ποια η επόμενη μέρα - Ξεκίνησε κύκλος ενημέρωσης των ιδιοκτητών

Μια μικρή βιομηχανική πόλη, ένα σύγχρονο υποδοχέα επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του 55% των ιδιοκτητών γης η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Καλοχωρίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επί συνόλου 32 στην Κεντρική Μακεδονία.

Σήμερα μετά από άναρχη και έντονη συγκέντρωση επιχειρήσεων στη διάρκεια των δεκαετιών στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου λειτουργούν 875 επιχειρήσεις, που αν και εγκαταστάθηκαν νόμιμα στην περιοχή μέσω του καθεστώτος της εκτός σχεδίου δόμησης, αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα. Μεταξύ αυτών οι ελλιπείς υποδομές και δίκτυα, η στέρηση δυνατότητας χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, οι δυσμενείς πολεοδομικοί όροι, η προβληματική αδειοδότηση.

Η επόμενη ημέρα της περιοχής συζητήθηκε σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  Θεσσαλονίκης με θέμα «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου - Η ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 32oυ Money Show.

Image

Σήμερα στα 11.293 στρέμματα στα οποία εκτείνεται η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Καλοχωρίου λειτουργούν 875 επιχειρήσεις που προέρχονται από το χώρο της μεταποίησης, των μεταφορών, των logistics. To 25% της έκτασης ανήκει στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης ενώ το 75% στον δήμο Δέλτα. Η θέση της περιοχής, παρά τη σειρά προβλημάτων και της υποβάθμισης που αντιμετωπίζει, κρίνεται προνομιακή καθώς βρίσκεται σε εγγύτητα με την ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΘ, Σιδηροδρομικό Δίκτυο, ενώ γειτνιάζει με τη Θεσσαλονίκη.

Ο νόμος 4982/2022 για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων και η πρόσφατη ΚΥΑ έχει ανοίξει το δρόμο για την  μετατροπή της σημερινής άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης που θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για την περιοχή, θα αυξήσει την αξία της γης ενώ θα θα δημιουργήσει σειρά υποδομών (δίκτυο οδοποιίας, αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, υδροδότησης οδοφωτισμού, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών) για τους εγκατεστημένους, αλλά και όσους θα θελήσουν να εγκατασταθούν στο μέλλον. Για να υπάρξει ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να συμφωνήσει το 55% των ιδιοκτητών γης και να δημιουργηθεί μια Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ)  όπως είπε ο Τάσος Καμινάρης, στέλεχος της Σαμαράς και Συνεργάτες που έτρεξε σχετική μελέτη κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στο όριο του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης οφείλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του πάρκου σε γη και χρήμα.

Συγκεκριμένα:

  • Η εισφορά σε γη εξασφαλίζει την απαιτούμενη έκταση για τη δημιουργία κοινόχρηστων χωρών, δικτύων και εγκαταστάσεων υποδομών, ανέρχεται δε στο 15% της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας, με δυνατότητα να μειωθεί μέχρι το 10%
  • Η εισφορά σε χρήμα ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας της αρχικής έκτασης της ιδιοκτησίας κατά την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής ΚΥΑ του πάρκου και αποτελεί την ιδία συμμετοχή των ιδιοκτητών για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής του ΕΠΕ.

Μονόδρομος η εξέλιξη

Μονόδρομο την εξυγίανση της ΒΙΠΕ Καλοχωρίου χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, τονίζοντας πως εν έτει 2024 δεν μπορούν δυναμικές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται σε μια περιοχή υπό τις συνθήκες που ισχύουν σήμερα.

Πρέπει να δούμε στο μέλλον, είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης τονίζοντας πως υπό τις σημερινές συνθήκες η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής φθίνει.

Ως κατάλληλη συγκυρία, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τη μετατροπή της περιοχής σε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης, χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισημαίνοντας πως έχει έρθει η ώρα να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες γης και επιχειρηματίες της περιοχής.