Skip to main content

Βορίδης: Γιατί δεν ισχύουν τα περί συγκάλυψης για τα Τέμπη

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή «πήρε τροπή οιονεί προκαταρκτικής»

«Είστε λάβροι για την ενοχή υπουργών, ενώ δεν έχουμε στοιχεία και τα έχουμε, όπως λέτε, συγκαλύψει;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

«Εμείς συγκαλύπτουμε επειδή δεν δεχόμαστε την ύπαρξη ενδείξεων ενοχής του Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλων υπουργών;», αναρωτήθηκε, απαντώντας στις επικρίσεις των άλλων κομμάτων για συγκάλυψη στην υπόθεση.

«Θα περιμέναμε στοιχεία, αποδείξεις, κατηγορίες. Πώς καταλήξατε στα συμπεράσματά σας; για εσάς συγκάλυψη είναι ότι δεν καλέσαμε για εξέταση συγκεκριμένους μάρτυρες» συνέχισε.

«Οιονεί προκαταρκτική»

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή «πήρε τροπή οιονεί προκαταρκτικής», καθώς η αντιπολίτευση θέλει «να συζητήσουμε ποινικές ευθύνες υπουργών». Όπως σημείωσε, το πολυσέλιδο πόρισμα της πλειοψηφίας έχει εντοπίσει στον σιδηρόδρομο μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η δουλειά της πλειοψηφίας και να μιλάτε για συγκάλυψη», ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε, «άμεσα μετά το δυστύχημα των Τεμπών συγκροτήθηκε επιτροπή, η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της, έγιναν δύο ποινικές δικογραφίες. Στη Βουλή ήρθαν μία πρόταση για σύσταση  εξεταστικής επιτροπής, τη δεχθήκαμε. Απορρίψαμε τις δύο προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, καθώς αφορούσε σε ζητήματα της σύμβασης 717 και θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών. Συστάθηκε η εξεταστική, έλαβε δύο παρατάσεις, εξέτασε μάρτυρες, συντάχθηκε το πόρισμά μας 717 σελίδων».

«Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση»

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως «εμείς θέλουμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν, θέλουμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Αλλά όταν ρωτάμε “τι είναι αυτό που απεκρύβη;”, δεν υπάρχει καμία απάντηση», σχολίασε και ζήτησε «να βάλουμε τέλος στις παραφιλολογίες».

Όπως συμπλήρωσε καταληκτικά, «όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε», αλλά «δουλέψαμε υπεύθυνα, με σεβασμό στην αλήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συστημικές δυσλειτουργίες και να διορθωθούν, προκειμένου να μη ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο, τόσο τραγικό δυστύχημα».