Skip to main content

Βούγιας για το «όχι» στη μετονομασία της Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη: Αρνητική εξέλιξη και ανιστόρητη απόφαση

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιμείνει στο αίτημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να απορρίψει για δεύτερη φορά τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» γνωστοποίησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Βούγιας κατά τη συνεδρίαση του Σώματος.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Νέο «όχι» στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη»

Ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για λόγο για αρνητική εξέλιξη και για ανιστόρητη απόφαση. «Η νέα γνωμοδότηση που πήραμε εμμένει στην αρχική και αποφασίζει αρνητικά ως προς τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκης Θεοδωράκης», σημείωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιμείνει στο αίτημα και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το πως θα πρέπει να κινηθούν στη συνέχεια. «Θα δοθεί συνέχεια από την πλευρά της διοίκησης. Θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα», σημείωσε ο κ. Βούγιας.

Η εν λόγω Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά στο νέο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε αποσταλεί τον Σεπτέμβριο του 2023, για τη μετονομασία της Λαγκαδά στη δυτική πλευρά της πόλης, προς τιμήν του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απόφαση, «η Επιτροπή του άρθρου 8 εμμένει στην προηγούμενη γνωμάτευσή της και γνωμοδοτεί αρνητικά ως προς το αίτημα». Στην απόφαση της Επιτροπής της Αποκεντρωμένης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι δεν αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς, ούτε στην απόφαση της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάγκη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

Η Επιτροπή, η οποία λειτουργεί ως Ανεξάρτητο όργανο της ΑΔΜΘ, στην απόφασή της που εστάλη στο δημαρχιακό μέγαρο τις προηγούμενες ημέρες επικαλείται -και αυτήν τη φορά- εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η μετονομασία οδών πρέπει να γίνεται με φειδώ, μόνο για εξαιρετικούς λόγους και πως πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη. Σημειώνεται επίσης ότι η μετονομασία οδών και πλατειών επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες και στους πολίτες.