Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται οι τέσσερις δήμοι για τη μετονομασία της Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη»

Η επιστολή του Στέλιου Αγγελούδη προς τους τρεις δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης για κοινή πρωτοβουλία

Επανέρχονται για τρίτη φορά οι τέσσερις δήμοι από τους οποίους διέρχεται η οδός Λαγκαδά στο αίτημά τους για τη μετονομασία της σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Μετά τις δύο απορριπτικές αποφάσεις από την ανεξάρτητη Επιτροπή του Άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας -Θράκης, πρόκειται πλέον να κινηθούν συντονισμένα. Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλούν προς την Επιτροπή ταυτόχρονα οι τέσσερις αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης. Στόχος είναι οι αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων να εξεταστούν στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής του Άρθρου 8.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Νέο «όχι» στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη»

Την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα της «μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν άμεσα και οι συνεδριάσεις των άλλων τριών δήμων.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη προς τους τρεις δημάρχους Λάζαρο Κυρίζογλου, Σίμο Δανιηλίδη και Δημήτρη Ασλανίδη για την εκ νέου ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας εντός του Φεβρουαρίου για τη μετονομασία της οδού με στόχο την επαναφορά του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης και την αποφυγή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά  «οποιασδήποτε απαξίας της μνήμης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Βούγιας στην εισήγησή τους προς το Σώμα «η ονοματοδοσία μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλει να αποτίσει η Θεσσαλονίκη στο μεγάλο αυτόν Έλληνα».

Δείτε επίσης - Βούγιας για το «όχι» στη μετονομασία της Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη: Αρνητική εξέλιξη και ανιστόρητη απόφαση

ΣΦΕΑ: Προσβολή της ιστορικής μνήμης του Μίκη Θεοδωράκη το «όχι» στη μετονομασία της Λαγκαδά

Οργή του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» μετά το νέο «όχι» για μετονομασία της οδού Λαγκαδά

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας πρόκειται να επιβεβαιώσει εκ νέου την ανάγκη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στο τμήμα εντός των ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, «θεωρώντας ότι είναι η ελάχιστη απόδοση τιμής στο πρόσωπο του και στην προσφορά του στον Πολιτισμό και στις Τέχνες». Το θέμα θα το παραπέμψει στη συνέχεια στο συμβούλιο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Ο κ. Βούγιας μιλώντας στη Voria.gr εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει θετικά, καθώς όπως αναφέρει, «υποστηρίζεται από κάθε πλευρά με τεκμηρίωση και συντονισμό των τεσσάρων δήμων». Εκτιμά ότι και η νέα σύνθεση της Επιτροπής θα δημιουργήσει μια συζήτηση από την αρχή και θα ξεπεράσει τις όποιες «αγκυλώσεις και δικαιολογίες».

Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής του Άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης. Συγκεκριμένα. θα αλλάξουν οι δύο εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δεν παρέστησαν στις επίμαχες συνεδριάσεις που η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά στα αιτήματα των δήμων για τη μετονομασία. Να σημειωθεί ότι η αλλαγή στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στην εν λόγω Επιτροπή γίνεται η αλλαγή ούτως ή άλλως λόγω των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, αυτό θα γίνει μετά της σημερινές εκλογές της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ορίζει και τους εκπροσώπους.