Skip to main content

Σε δημόσια διαβούλευση από αύριο το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες ότι το νομοσχέδιο, με ένα άρθρο, θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας χθες την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι αρχές της εβδομάδας αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο με ένα άρθρο θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων.

Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός εξήγησε:

«Έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας από όπου και αν κατοικούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων. Και γιατί όχι να ψηφιστεί από 300 βουλευτές; Να δείξουμε πόσοι μένουμε πραγματικά πιστοί στις διακηρύξεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, ξεκινάει η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος -όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές- είναι να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τόνισε, σε ανάρτησή της, πως «την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των Βουλευτών».

Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως στο Twitter: