Skip to main content

Βρετανία: Ποδηλατούν από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών - Η ποδηλασία πραγματοποιείται για 2η χρονιά

Για δεύτερη χρονιά 8 ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης μεταφέροντας το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σπίτι τους. Η ποδηλατική πρόκληση υπεραντοχής φέρει τον τίτλο «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

Οι 8 διεθνείς ποδηλάτες ξεκίνησαν από τις πύλες του Βρετανικού Μουσείου στις 5 το πρωί του Σαββάτου, 5 Αυγούστου με προορισμό το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ποδηλάτες από όλο τον κόσμο θα διανύσουν 3.500 χλμ μεταφέροντας το μήνυμα «Λονδίνο-Αθήνα σε 2 τροχούς – Φέρτε τα πίσω».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, θα συλλέγουν υπογραφές με το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Η ποδηλασία πραγματοποιείται για 2η χρονιά. Πέρσι έκαναν 14 μέρες να φτάσουν στην Αθήνα.

Η διαδρομή είναι το εικονικό μονοπάτι που θα πρέπει να καλύψουν τα γλυπτά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως λένε από την Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Βασιλική Βουτζάλη, που εμπνεύστηκε αυτή την ποδηλατική καμπάνια είναι νοσηλεύτρια που εργάζεται στην Αθήνα.

Η αναχώρηση από το Βρετανικό Μουσείο έγινε τα ξημερώματα παρουσία μελών της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ο Δρ. Κρις Στόκντεϊλ, ο οποίος έκανε τη διαδρομή με ποδήλατο μόνος του το 2005, και η Μάρλεν Γκόντγουιν. Ο Δρ Στόκντεϊλ, τώρα συνταξιούχος γιατρός από το Solihull, χρειάστηκε 3 εβδομάδες, και πάνω από 3 ημέρες για να ολοκληρώσει την ποδηλατική διαδρομή του το 2005.

Στην ποδηλασία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα 2023 οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Βασιλική Βουτζάλη (Ελλάδα), Στέφεν Στράιχ (Γερμανία-Ελλάδα), Κρίστοφερ Ρος Μπένετ (Νέα Ζηλανδία), Ντέιβιντ Χιτς (Αυστραλία), Πολ Άντελσον (Ηνωμένο Βασίλειο), Διονύσης Καρτσαμπάς (Ελλάδα), Πιερλουίτζι Ταλαμονα (Ιταλία), Αριστοτέλης Τσόγκας (Ελλάδα).

Πηγή: ΕΡΤ