Skip to main content

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και ταξί

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στη χρήση της μάσκας, στην ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων αλλά και στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. «Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Πρωτομαγιά.
 
«Οι συγκεντρώσεις προκάλεσαν ερωτήματα και διαμαρτυρίες», τόνισε ο ίδιος. Ο υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση είχε προτείνει εναλλακτικές ημερομηνίες για συμβολικούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, ωστόσο κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τις συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα. 
 
«Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στον βασικό στόχο που είναι ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού και να μην μεγεθύνει το πρόβλημα, κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε εάν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων χρησιμοποιώντας τις όποιες κατασταλτικές δυνάμεις. Κυβερνητική απόφαση ήταν να μην γίνει κάι τέτοιο», υπογράμμισε.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε συνολικά στο θέμα των πολιτικών συγκεντρώσεων, λέγοντας ότι το δικαίωμα πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και διευκρινίζοντας πως η πολιτική διαμαρτυρία είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα από τις κοινωνικές συναθροίσεις στις οποίες συνεχίζεται ο περιορισμός των 10 ατόμων.
 
Για τις πολιτικές συναθροίσεις, τόνισε ωστόσο, πως στην περίπτωση που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για ένα ζήτημα θέτοντας το δικαίωμα αυτό πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται όλα τα μέτρα και οι κανόνες για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και της κοινωνίας.