Skip to main content

Δέσμευση Τσίπρα για δημιουργία δύο μουσείων του Ποντιακού Ελληνισμού

Τι ανακοίνωσε ο πρωθιυπουργός και τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών στη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Άκρως ικανοποιημένοι από τη σημερινή τους συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσαν εξερχόμενοι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών και των ερευνητικών φορέων, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αύριο, Ημέρα Μνήμης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το κτήριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί το βράδυ στα χρώματα του Πόντου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας μικτής επιτροπή από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων. Η επιτροπή αυτή θα εξετάσει την πρόταση να δημιουργηθούν δύο μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ένα στην Αθήνα.

Επίσης να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες και να στηθεί ένα μνημείο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία και η ελληνική πολιτεία δεν ζητά σήμερα εκδίκηση, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου, τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν ζητά εκδίκηση για τον αφανισμό τους. Ζητούμε, όμως, δικαιοσύνη. Ζητούμε το ελάχιστο: Να αναγνωριστούν τα πραγματικά γεγονότα, τα ιστορικά γεγονότα από όλους. Εγώ θα τολμούσα να πω να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας, διότι η γνώση της Ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, καθώς και να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι μεγάλες πληγές του παρελθόντος δεν θα ανοίξουν ξανά στο μέλλον. Άρα, εμείς, δεν τιμούμε τη μνήμη των Ποντίων συνελλήνων που αφανίστηκαν 100 χρόνια πριν για να ανοίξουμε μέτωπο εκδίκησης, αλλά για να σιγουρευτούμε ότι η γνώση της Ιστορίας είναι η πιο σημαντική και η καλύτερη δυνατή προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα μέλλον όπου αυτά δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και είπε ότι αναμένεται να ανοίξει σύντομα στο κοινό. Η μνήμη και η συνεργασία είναι η προϋπόθεση για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και μετά από ένα τέτοιο γεγονός, υπογράμμισε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών γνωστοποίησαν τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δύο θεματικών πάρκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την κρατική λειτουργία της έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, ενώ μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηθεί μνημείο στην πλαζ Αρετσού στην Καλαμαριά και να ανακηρυχθεί ως τόπος μνήμης, ως το πρώτο σημείο που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ποντιακής καταγωγής πρόσφυγες.

«Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθούν δύο Μουσεία Γενοκτονίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης και συμπλήρωσε: «Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση μιας μόνιμης Επιτροπής στη Βουλή με εκπροσώπους και κοινοβουλευτικούς και του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ώστε να επιληφθεί τόσο την υλοποίηση των μουσείων όσο και των μνημείων στην Αρετσού, την Μακρόνησο και τη Σαλαμίνα. Εμείς ως ΠΟΕ θέσαμε στον πρωθυπουργό τις πάγιες διεκδικήσεις του οργανωμένου ποντιακού χώρου όπως το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία και την ανάληψη ενεργού ρόλου της ελληνικης πολιτείας για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης έκανε λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός καλεί το σύνολο του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε μια συνάντηση για να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν εμάς τους ποντιακούς φορείς, με τη συμμετοχή βεβαίως και της έδρας ποντιακών σπουδών».

«Το σύνολο των συμμετεχόντων στη σημερινή συζήτηση μείναμε ευχαριστημένοι από τις δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Πρώτα από όλα, ως ΠΟΠΣ, του θέσαμε το κορυφαίο για εμάς ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των προγόνων μας, των 353.000 θυμάτων του κεμαλικού κράτους, των Νεοτούρκων», ανέφερε ο κ. Σαμουρκασίδης και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στα εκπαιδευτικά θέματα που μας αφορούν, σε σχέση με την έδρα των Ποντιακών σπουδών. Από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε η δέσμευση ότι η έδρα Ποντιακών σπουδών θα έχει πλέον την κρατική ομπρέλα, δηλαδή θα έχει δύο επώνυμες κρατικές έδρες. Πέρα από τη μέχρι τώρα ενίσχυση και την προσφορά του ευπατρίδη Έλληνα ποντιακής καταγωγής, Ιβάν Σαββίδη, θα αναλάβει πλέον το κράτος τη λειτουργία της έδρας ποντιακών σπουδών. Μάς ανέφερε, ακόμη, την πρόθεση του να δημιουργήσει δύο θεματικά πάρκα, που στην ουσία πρόκειται για δύο μουσεία προσφυγικού Ελληνισμού, ποντιακού και μικρασιατικού. Το πρώτο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ένα ακόμα στην Αθήνα. Ως Ομοσπονδία του θέσαμε το ζήτημα ίδρυσης ενός μουσείου, ή θεματικού πάρκου όπως το ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, ενώ μάς ανέφερε και την πρόθεση του να στηθεί μνημείο και να ανακηρυχθεί ως τόπος μνήμης στην πλαζ Αρετσού, εκεί δηλαδή που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ποντιακής καταγωγής πρόσφυγες», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ.

«Μας διαβεβαίωσε ότι είναι δεδομένη η στήριξη στις δραστηριότητες της έδρας ποντιακών σπουδών και γενικότερα στα ζητήματα ανάδειξης της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου και όλης της Γενοκτονίας», σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές Γιάννης Αμανατίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βλάσης Αγτζίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης.

Ο πρωθυπουργός έλαβε ως δώρο από την ΠΟΕ μία κονκάρδα με το γράμμα G, που συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων και από την ΠΟΠΣ μία λύρα, που αποτελεί την «κιβωτό της μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου», όπως την χαρακτήρισαν.