Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεταστέγαση σε ενιαίο χώρο ζητούν καθηγητές και σπουδαστές του ΚΩΘ - Πυρά κατά διοίκησης

Οι δύο Σύλλογοι ζητούν από τη διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης να διευκρινιστεί πότε θα γίνει η μεταστέγαση και η έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας

Το πάγιο αίτημά τους για μεταστέγαση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και τη διακοπή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Καθηγητών και Σπουδαστών & Σπουδαστριών του ΚΩΘ.

Στην ανακοίνωση, οι δύο Σύλλογοι χαιρετίζουν την ανάδειξη αναδόχου για την ανακαίνιση του διατηρητέου που στεγάζεται το Ωδείο, ωστόσο επισημαίνουν πως αίτημα παραμένει η μεταστέγασή του σε «χώρο ενιαίο, ασφαλή, κατάλληλο και πρόσφορο για την πλήρη εκπαιδευτική λειτουργία».

Παράλληλα, τονίζουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για τη μεταστέγαση, διαμαρτυρόμενοι «για την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας με τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του ΚΩΘ».

Διαβάστε ακόμη: Καταγγελία σπουδαστών του Ωδείου Θεσσαλονίκης: Τραγική κατάσταση στο κτήριο - Μούχλα, σπασμένη οροφή, χαλασμένη θέρμανση (φωτο)

Τέλος, ζητούν να διευκρινιστεί η ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων, καθώς τα μαθήματα στο Ωδείο γίνονται εξ αποστάσεως από τις 27 Νοεμβρίου, λόγω βλάβης στον λέβητα.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Καθηγητών και Σπουδαστών & Σπουδαστριών του ΚΩΘ:

Το εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο έργο της ανακαίνισης του διατηρητέου, όπου στεγάζεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε με ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε την ανάδειξη αναδόχου και την επικείμενη έναρξη των εργασιών. Αίτημά μας παραμένει η μεταστέγαση του Κ.Ω.Θ. σε χώρο ενιαίο, ασφαλή, κατάλληλο και πρόσφορο για την πλήρη εκπαιδευτική λειτουργία του ωδείου έως την αποπεράτωση του έργου.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον Διευθυντή δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για το σχεδιασμό, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τους χώρους της μεταστέγασης. Οι κτιριακές υποδομές μας αφορούν άμεσα, καθώς θα καθορίσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Ω.Θ. για τα επόμενα τρία περίπου χρόνια. Ωστόσο δεν έχουμε κάποια εγγύηση ότι οι υποψήφιοι χώροι όπου θα μετεγκατασταθούμε πληρούν τις προδιαγραφές και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές μας ανάγκες. Ενόψει δε των απολυτήριων εξετάσεων Ιανουαρίου 2024, θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζουμε την αίθουσα εξετάσεων/εκδηλώσεων, όπου θα μπορούν οι υποψήφιες/οι εξεταζόμενες/οι να κάνουν άμεσα πρόβα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο επανέναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας, η οποία έχει διακοπεί από τις 27.11.2023 λόγω βλάβης στο λέβητα. Το καθεστώς τηλεκπαίδευσης, παρότι παρουσιάζεται ως αναγκαίο κάτω από τις δεδομένες συγκυρίες, θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους πως σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία ούτε αποτελεί μια επιτυχή εναλλακτική.

Αναπόφευκτα, οι παραπάνω συνθήκες προκαλούν ανασφάλεια σε διδάσκουσες/οντες και διδασκόμενες/ους. Παρά τις συστάσεις της Διεύθυνσης για υπομονή και συνεργασία για το καλό όλης της "Οικογένειας του Κ.Ω.Θ.", το αίτημά μας για ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες δεν εισακούεται και οι εκκλήσεις μας για ανοιχτή συνάντηση με τον Διευθυντή παραμένουν αναπάντητες. Ως αποτέλεσμα, βιώνουμε ένα κλίμα που απέχει πολύ από το υπεσχημένο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

• Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας με τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Κ.Ω.Θ.
• Αιτούμαστε η Διοίκηση και η Διεύθυνση να προβούν σε επίσημη ενημέρωση προς όλα τα μέλη του Κ.Ω.Θ. για την ακριβή ημερομηνία μεταστέγασης, τους χώρους που θα φιλοξενηθεί το Ωδείο και την ακριβή ημερομηνία διακοπής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
• Ζητάμε ενιαίο χώρο για τη μεταστέγαση του Κ.Ω.Θ., στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του.

Σύλλογος Καθηγητών Κ.Ω.Θ.
Σύλλογος Σπουδαστών & Σπουδαστριών Κ.Ω.Θ.