Skip to main content

Καταγγελία σπουδαστών του Ωδείου Θεσσαλονίκης: Τραγική κατάσταση στο κτήριο - Μούχλα, σπασμένη οροφή, χαλασμένη θέρμανση (φωτο)

Ο Σύλλογος Σπουδαστριών & Σπουδαστών ΚΩΘ καταγγέλλει ότι οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στο Ωδείο είναι κάκιστες - Κάνουν τηλεκπαίδευση γιατί δεν υπάρχει θέρμανση

Μέσω τηλεκπαίδευσης πραγματοποιούνται τα περισσότερα μαθήματα, ατομικά και ομαδικά, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, λόγω μη συντήρησης του λέβητα θέρμανσης, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Σπουδαστριών & Σπουδαστών ΚΩΘ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια «οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται και σπουδάζουν στο ωδείο θυμίζουν περισσότερο οικοδομή υπό κατασκευή παρά εκπαιδευτικό ίδρυμα». Ο Σύλλογος κάνει λόγο στην καταγγελία του για «μούχλα σε αίθουσες διδασκαλίας, σπασμένα κομμάτια οροφής αλλά και απαγόρευση εισόδου στους πλαϊνούς και πίσω προαύλιους χώρους του ωδείου, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσης σοβάδων. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης αποτελεί η μη συντήρηση του λέβητα θέρμανσης με αποτέλεσμα αυτός να χαλάσει και από τις 27 Νοεμβρίου 2023 το ωδείο να μην λειτουργεί πλήρως, ενώ τα περισσότερα μαθήματα, ατομικά και ομαδικά, να περάσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την καταγγελία, λόγω των συνθηκών αυτών, εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο το ωδείο είναι σε αναμονή μετεγκατάστασης σε ασφαλέστερο κτήριο, μέχρι να γίνει η αναπαλαίωση αυτού στο οποίο βρίσκεται έως τώρα.

 

 

 

Για όλα τα παραπάνω, ως σύλλογος αναφέρει ότι έχει απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ωδείου, στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Παρά την ενημέρωση που λαμβάνουμε περιστασιακά όπως, για παράδειγμα, για το ζήτημα της μετεγκατάστασης ή την αντιμετώπιση του τωρινού ζητήματος της θέρμανσης, οι ανακοινώσεις της Διοίκησης και της Διεύθυνσης περιορίζονται σε τετελεσμένες αποφάσεις χωρίς προηγούμενη ακρόαση των αναγκών των ανθρώπων που σπουδάζουν και εργάζονται στο ωδείο».

«Ως σπουδάστριες και σπουδαστές μουσικής, μπορούμε να εγγυηθούμε πως τα εξ αποστάσεως μουσικά μαθήματα καλύπτουν τη μάθηση μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο. Οι δυσκολίες που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση συνιστούν μια πραγματικότητα που θέλουμε να αφήσουμε στο παρελθόν και όχι να κανονικοποιήσουμε ως εναλλακτική εκπαιδευτική πρακτική», σημειώνει ο σύλλογος και προσθέτει πως:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προαναφερθέντα ζητήματα συνιστούν επακόλουθο της διαρκούς υποβάθμισης του Πολιτισμού στη χώρα, τόσο σε επίπεδο σπουδών και πτυχίων, όσο και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Απορρέουν, ακόμα, από την κλιμακούμενη υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης αλλά και άλλων κοινωνικών αγαθών, όπως η υγεία, η ενέργεια, το νερό».

Ο σύλλογος απαιτεί το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει ώστε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης να μεταστεγαστεί σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα μεταφερθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του.

«Απαιτούμε η διοίκηση του ωδείου να δρα με συμπεριληπτικότητα και περισσότερη διαφάνεια. Διεκδικούμε την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής που μας αξίζει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.